Tony Blair, korábbi angol miniszterelnök újra szavazna a brexitről

2017.12.03. 18:04 Módosítva: 2017.12.03. 20:58

Tony Blair, az angol Munkáspárt korábbi miniszterelnöke megpróbálja visszafordítani a brexitet, írja a Guardian. Blair azért lobbizik, hogy új népszavazást írjanak ki az EU-ban való maradásról.

Blair szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a kilépést támogató politikusok átverték az embereket, amikor arról beszéltek, hogy az uniónak befizetett pénzek helyett a brit egészségügyet fogják támogatni. Hiába kezdődtek meg a tárgyalások a britek kilépéséről, az egészségügyre azóta sem költ többet a brit kormány.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezzel népakaratot akarja-e felülbírálná, azt válaszolta, hogy az embereknek joguk van arra, hogy ha megváltozik a véleményük, akkor újból kinyilvánítsák azt.

A pénzügyi elit szerint is új szavazás kell

A brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége voksolt a kilépésre. A konzervatív párti brit kormány mereven elveti bármiféle újabb népszavazás gondolatát, jóllehet az utóbbi időben az üzleti-pénzügyi szektor több befolyásos szervezete és vezetője is jelezte, hogy az egyre markánsabban mutatkozó Brexit-kockázatok miatt szükségesnek tartana egy második referendumot.

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrégiben Londonban ismertetett éves országjelentésének egyik komoly feltűnést keltő kitétele szerint nagyon kedvező hatást gyakorolna a brit gazdaság növekedési kilátásaira, ha a Brexitről szóló döntést "egy újabb népszavazás eredményeként" vissza lehetne fordítani.

A napokban a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója is alig burkolt utalást tett arra, hogy újabb népszavazás kellene a brit EU-tagságról.  Lloyd Blankfein szerint a vállalatvezetőket nagyon aggasztja a Brexit, és sokan szeretnének megerősítő szavazást. "Oly sok minden forog kockán, miért ne lehetne meggyőződni arról, hogy él-e még a konszenzus?" - fogalmazott.

Sokan félnek a kilépéstől

Az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a Survation vasárnap ismertetett országos felmérése szerint a megkérdezettek 35 százaléka fél attól, hogy a Brexit, vagyis Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után személyes anyagi helyzete rosszabbra fordul, és csak 14 százalékuk bízott abban, hogy jobb pénzügyi helyzetbe kerül, írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy általánosságban miként viszonyulnak a Brexithez, a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy "izgatottan" várja Nagy-Britannia kilépését az unióból, 41 százalék ugyanakkor félelemmel tekint az EU-tagság utáni időszakra. A kutatás szerint - amely a Mail on Sunday című meglehetősen EU-szkeptikus vasárnapi brit tömeglap megbízásából készült - a britek 50 százaléka szeretné, ha népszavazás döntene a Brexit feltételrendszerét rögzítő majdani végleges megállapodásról. Az újabb referendumot 34 százalék ellenzi.  • Hírek
  • Árfolyam