Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

400 embert vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatban Nagy-Britanniában

2017.12.07. 13:58

A brit belügyminisztérium összesítése szerint a szeptember végével zárult tizenkét hónapban pontosan 400 embert vettek őrizetbe terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával Nagy-Britanniában, 54 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Ez a legmagasabb éves adat, mióta a belügyi tárca a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat után elkezdte ennek a statisztikának a rendszeres összeállítását.

A belügyminisztérium csütörtöki összesítése szerint az idei szeptember végéig eltelt egy évben őrizetbe vett 400 ember közül 115 (29 százalék) ellen emeltek vádat, közülük 97 ellen terrorizmushoz közvetlenül kötődő bűncselekmények miatt. Az őrizetbe vettek közül 213-at (53 százalék) vádemelés nélkül elengedtek, írja az MTI.

A már elkövetett terrorcselekményekhez kötődő legtöbb, huszonhárom őrizetbe vétel a május 22-én Manchesterben elkövetett öngyilkos merénylet után történt. A manchesteri támadás elkövetője egy popkoncert helyszínén robbantotta fel pokolgépét, 22 embert, köztük hét gyermeket ölt meg.

Március óta öt terrorcselekményt hajtottak végre Nagy-Britanniában, összesen 36-an haltak meg. Az öt támadásból négyet követtek el szélsőséges iszlamista merénylők, egyet pedig egy angol férfi, aki valószínűleg bosszúból egy londoni mecsetnél hajtott a hívők közé furgonjával.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője ugyanakkor a héten arról tájékoztatta a brit kormányt, hogy a biztonsági szolgálatoknak kilenc további nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását sikerült megakadályozniuk az idén. Most háromezer olyan embert figyelnek, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok látókörébe kerültek.