Elza
-3 °C
1 °C

Hazaárulás miatt letartóztatnák a volt argentin elnököt

2017.12.07. 15:54

Letartóztatási parancsot adott ki egy argentin szövetségi bíró Cristina Kirchner volt államfő ellen. A politikust azzal vádolják, hogy akadályozta az 1994-ben a Buenos Aires-i zsidó központ elleni, 85 halálos áldozatot követelő és több száz embert megsebesítő merénylet ügyében folytatott vizsgálatot.

Claudio Bonadio bíró egyben elrendelte Hector Timmermann volt külügyminiszter és több más magas rangú vezető őrizetbe vételét is.

A volt államfő (2007-2015) ellen hazaárulás címén folyik eljárás, amiért megállapodott Teheránnal, hogy az AMIA zsidó központ elleni merénylet megrendelésével vádolt magas rangú iráni tisztviselőket az argentin bírák Teheránban hallgassák ki, miután ezt Buenos Airesben nem tudták megtenni.

A vád Alberto Nisman ügyész 2015 januári jelentésén alapszik, akit négy nappal később holtan találtak meg, golyóval a fejében.

Cristina Kirchner
Cristina Kirchner
Fotó: Eitan Abramovich / AFP

Kirchnert októberben megválasztották szenátornak, december 10-én kell hivatalba lépnie. A letartóztatási parancs érvényesítéséhez előbb a törvényhozásnak fel kell függeszteni a mentelmi jogát. Ehhez a szenátus kétharmados többségére van szükség, amelynek rendkívüli ülését Mauricio Macri elnöknek kell összehívnia.

Argentína történelmének legsúlyosabb merényletében 1994. július 18-án felrobbantották az argentínai zsidó szervezetek, közöttük az AMIA kulturális központ Buenos Aires-i székházát. A támadásban 85 ember halt meg és több százan sebesültek meg.

Cristina Kirchner ellen hűtlen kezelés és pénzmosás címén több más eljárás is folyamatban van, írja az MTI.