Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Lemond a szexuális visszaélésekkel vádolt szenátor

2017.12.07. 19:37

Al Franken minnesotai szenátor bejelentette, hogy lemond a következő hetekben, miután zaklatásokkal vádolták meg, írja a BBC. Az elmúlt napokban már a demokraták közül is sokan felszólították, hogy mondjon le.

A Saturday Night Live műsor humoristájából lett demokrata szenátorról többek között az derült ki, hogy 11 évvel ezelőtt egy nőt akarata ellenére megcsókolt, majd kihasználva, hogy a nő alszik, megfogta a melleit, amiről fotók is készültek.

Franken a botrány kirobbanása után közleményt adott ki, amiben bocsánatot kért, és azt is kérte, hogy induljon etikai vizsgálat az ügyben ellene. Azt is írta, tiszteli a nőket.

Franken most azt mondta, hogy nem mindegyik őt ért vád igaz. Viszont arra is utalt, hogy miközben ő lemond, nem ez a helyzet Donald Trumppal, aki egy tavaly előkerült 2005-ös videón nők fogdosásáról beszélt (amiért egyszer már bocsánatot kért, nemrég viszont kamunak minősítette az egészet), sem pedig a párt ultrakonzervatív populista alabamai szenátorjelöltjével, Roy Moore-ral, akit több nő is azzal vádol, hogy kamaszkorukban szexuálisan zaklatta őket

A republikánusok eleve nem támogatták Moore-t, majd a vádak megjelenése után a párt vezetése azt követelte, hogy mondjon le a jelöltségről. Trump viszont a múlt héten kiállt Moore mellett, mondván, hogy a szélsőségesen bevándorlás- és melegellenes nézeteiről ismert jelölt tagadja a vádakat, az pedig nagyon rossz lenne, ha egy demokrata kerülne Jeff Sessions igazságügyi miniszter megüresedett szenátori székébe.

Trump egyébként korábban elítélte Frankent, szerinte amit a szenátor tett, az nagyon rossz, és a kép többet mond ezer szónál.