Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem elvből, biztonsági okokból tagadják meg a német pilóták a kitoloncolásokat

2017.12.07. 11:22 Módosítva: 2017-12-07 11:49:53

A német pilóták nem elvi okokból tagadják meg a kiutasított menedékkérők hazaszállítását, hanem biztonsági okokból, írja a Welt Deutsche Welle korábbi cikke szerint  idén eddig 222 alkalommal volt sikertelen a menekültek visszatoloncolása a pilóták döntése miatt.  

Azokat a menedékkérőket, akik nem maradhatnak Németországban, eredetileg külön charterjáratokkal akarták hazaszállítani. A legtöbb ilyen országba azonban Németország nem indíthat charterjáratot. A kitoloncolt bevándorlókat ezért csak a normál, menetrend szerint közlekedő járatokon utaztathatják haza vagy abba az uniós országba, ahol elsőként regisztrálták őket.

A német Baloldal nevű párt kérésére a kormányzat azt közölte: idén 222 esetben hiúsult meg a kitoloncolás a légitársaságok vagy a légi személyzet ellenállása miatt. A Welt úgy tudja: idén a Lufhansa 63 esetben, az Eurowings 22 esetben nem vállalta ezt a feladatot.

A fő ok a biztonság. A repülés biztonságáért az adott járat kapitánya felel. Ők számos esetben úgy ítélték meg, hogy a menekültek szállítása veszélyeztetné a repülés biztonságát. A Lufthansa azt közölte: a járatok kapitányai a felszállás előtt személyesen igyekeznek meggyőződni arról, hogy a kitoloncolt utasok nem okoznak problémát menet közben. 

Azokban az esetekben, amikor elvállalták ezt a feladatot, a repülések problémamentesek voltak, és a többi utas semmit nem vett észre abból, hogy kitoloncolt menedékkérők is utaznak a gépen. 

A német rendőrség nem ért egyet a légitársaságok reakciójával. Az ő feladatuk az, hogy a kitoloncolt emberek hazaszállítását biztosítsák. Az elutasított menedékkérőket ezért rendőrök kísérik, és adott esetben bilincset is alkalmaznak.  

A 222 eset mellett idén 87 kitoloncolás az utolsó pillanatban bekövetkezett egészségügyi ok miatt hiúsult meg. További 311 olyan eset történt, amikor a hazaszállításra váró ember ellenállt az intézkedésnek. Az adatok szerint közöttük a legtöbben eritreaiak (37), szíriaiak (36) és marokkóiak (36) voltak. Az eritreaiakat és a szíriaiakat a dublini rendelet értelmében nem hazájukba, hanem egy másik európai országba akarták visszaszállítani.