Megszületett a megállapodás a brexit főbb kérdéseiről

2017.12.08. 08:05

Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről - jelentette be közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben, írja az MTI.

Juncker rámutatott, hogy ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni.

Az Európai Bizottság péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon.

A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.

Theresa May brit kormányfő pénteken korán reggel ült tárgyalóasztalhoz Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, a találkozó reggel 7 órakor kezdődött, rá nagyjából egy órával pedig közös sajtóértekezletet tartottak. Korábban arról tájékoztattak, hogy reggel 8 óra előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is sajtónyilatkozatot fog tenni, ennek tartalmáról azonban előre nem közöltek semmit.  • Tippek
  • Bankszámla