Rakéta csapódott be az izraeli Szderótban

000 V042L
2017.12.09. 08:22 Módosítva: 2017.12.09. 13:47
  • Miután Donald Trump elismerte Izrael fővárosának Jeruzsálemet, tüntetések és rakétatámadások kezdődtek a zsidó állam ellen.
  • Pénteken 3 rakétát lőttek át Izraelbe palesztin területről. 
  • Az izraeli légierő válaszul a Hamász gázai fegyverraktárait bombázta. 2 ember meghalt.
  • Izraeli katonák pénteken megöltek két palesztin tüntetőt, 35-öt pedig megsebesítettek a Gázai övezet és Izrael határán.
  • Az összecsapások szombat reggel is folytatódtak palesztinok és izraeli katonák között. 

Rakéta csapódott be pénteken az izraeli Szderótban, sérültek nincsenek, a robbanásban autók rongálódtak meg, írja az MTI.  Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a rakétát a Gázai övezetből indították. A városban megszólaltak a légvédelmi szirénák. 

Pénteken ez már a harmadik rakéta volt, amelyet palesztin területről lőttek ki. Egy rakétát a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer semmisített meg. Palesztin területről ezután egy másik rakétával is célba vették a zsidó állam déli területét.

A rakétatámadások azután kezdődtek, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette:  az Egyesült Államok Izraelben lévő nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezik Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosaként ismer el.  A radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte Trump döntését, és  újabb intifádát – azaz felkelést – hirdetett meg az izraeli „megszállással” szemben. 

Izraeli harci gépek válaszul légicsapásokat mértek szombatra virradóra a Gázai övezetben a Hamász radikális palesztin szervezet létesítményeire.  A harci gépek négy célpontot, két fegyvergyártó üzemet, egy fegyverraktárat és egy katonai bázist semmisítettek meg a Gázai övezetben. 

A védelmi tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a lakott területek elleni rakétatámadások durva agressziónak minősülnek, és a Hamászt terheli a felelősség a polgári lakosság életét veszélyeztető rakéta-, illetve mindenfajta más támadásért, amely a Gázai övezetből indul.

Az izraeli légierő pénteken is légicsapásokat mért a Hamász egyik kiképzőtáborára és lőszerraktárára, válaszul az onnan indított rakétatámadásokra. Palesztin források szerint 25 ember, köztük hat gyerek megsebesült. 

Izraeli katonák pénteken megöltek két palesztin tüntetőt és megsebesítettek 35-öt a Gázai övezet és Izrael határa mentén kibontakozott összetűzésekbe. Ők voltak az első halálos áldozatai az újabb közel-keleti forrongásnak.

Az összecsapások szombat reggel is folytatódtak palesztin iskolások és izraeli katonák között Gázavárostól keletre, illetve az övezet déli részén fekvő Hán Júnisztól ugyancsak keletre fekvő határnál. Egy sérült gyerekről számolt be Asraf al-Kedra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője. Palesztin források szerint összecsapások törtek ki a ciszjordániai Betlehemben is palesztin tüntetők és város északi bejáratánál állomásozó izraeli katonák között.

(Borítókép: Palesztin tüntetők csapnak össze izraeli katonákkal egy betlehemi ellenőrzőpontnál 2017. decmber 9-én. Fotó:  AFP  / Musa AL SHAER)  • Hírek
  • Hírek