Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Önálló nyelvvé nyilvánították a montenegróit

2017.12.13. 18:18

Önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) - számolt be az MTI. A montenegrói nyelvet a kis balkáni országban évtizedek óta önálló nyelvként kezelik, de eddig nem került be az ISO 639-es nemzetközi standardjába. Az ISO 639 a nyelvek, a nyelvcsoportok és a nyelvcsaládok elnevezését és különböző szempontok szerinti meghatározását foglalja össze.

Nem szerb nyelvjárás

A szervezet tanácsadó bizottsága, aminek a központja a Kongresszusi Könyvtárban van, egyben azt is megállapította, hogy a montenegrói nyelv nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása. A szerb és a montenegrói valóban sokban hasonlít egymásra, de vannak eltérések, főleg a kiejtésben. A montenegrói nyelv hivatalos rövidítése ezentúl a CNR lesz, ami nem a nemzetközi megnevezésre, hanem az eredeti nyelvű - "crnogorski" - nyelvelnevezésre utal.

Júliusban ugyanez a testület elutasította, hogy önálló nyelvvé nyilvánítsa a montenegróit, mert - az akkori indoklás szerint - a kérelmező nem tudott elég bizonyítékot felmutatni arra, hogy nem a szerb nyelv egy változatáról van szó. A korábbi standardban a montenegróit a szerb nyelv variációjának tekintették. A montenegróiak számára 2006 után vált fontossá, hogy önállóvá nyilvánítsák a nyelvüket, akkor szakadt el ugyanis az ország Szerbiától, és vált függetlenné.

2009-ben kiadták az első montenegrói helyesírási szótárt, amivel egyben két új betűt is bevezettek, ezzel is jelezve, hogy különálló nyelvről van szó.