Korrupt volt az ecuadori alelnök, hat év börtönt kapott

2017.12.14. 05:54

Az ecuadori legfelsőbb bíróság hat év börtönre ítélte nem jogerősen szerdán a brazil Odebrecht nevű építőipari óriás körül kialakult korrupciós botrányban érintett Jorge Glas - hivatalából felfüggesztett - alelnököt.

Glas védője bejelentette, hogy védence fellebbezni fog az ítélet ellen.

A vádhatóság szerint Glas a nagybátyján keresztül 13,5 millió dollár kenőpénzt kapott a dél-amerikai térség több országát érintő korrupciós botrányba keveredett cégtől állami megrendelések fejében.

Az alelnök nyolc vádlottársát - köztük nagybátyját is - szintén hatéves szabadságvesztéssel sújtotta az ecuadori legfelsőbb bíróság. A törvényszék egyben az államnak kifizetendő 33,5 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezte a vádlottakat.

Glas tucatnyi híve tüntetett az ítélet ellen a bíróság épülete előtt.

Az egész kormányt behálózzák a szálak

Az alelnököt augusztusban függesztették fel hivatalából, majd októberben vizsgálati őrizetbe vették. Glas tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el, az ellene zajló eljárást pedig politikai indíttatásúnak nevezte.

Az alelnök eddig a legmagasabb rangú ecuadori tisztségviselő, aki ellen ítélet született az úgynevezett Odebrecht-ügyben.

Időközben az Odebrecht a perui kongresszusnak címzett egyik dokumentumában elismerte, hogy Pedro Pablo Kuczynski perui elnökhöz közel álló cégeknek mintegy 4,8 millió dollárt utalt át 2004 és 2012 között. A szerdán nyilvánosságra hozott irat ellentmondani látszik Kuczynski korábbi nyilatkozatainak, amelyekben tagadta, hogy köze volt az építőipari vállalathoz. Az RPP rádióadónak adott rövidke állásfoglalásában a perui elnök szintén tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett el, ugyanakkor az átutalások tényét nem cáfolta. Az ellenzéki többségű kongresszusban egyes képviselők Kuczynski távozását követelték.

Az Odebrecht korábban elismerte, hogy egy évtized alatt összesen mintegy 30 millió dollár kenőpénzt fizetett perui tisztségviselőknek, köztük Alejandro Toledo volt elnök hivatali ideje alatt 2001 és 2006 között, amikor Kuczynski pénzügyminiszteri és a minisztertanácsot vezető miniszteri tisztségeket viselt.  • Hírek
  • Hírek