Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A megölt felesége koporsóját vitte. Aztán ő lett a vádlott

2017.12.18. 15:15
Egy gazdag ausztrál házaspár női tagja eltűnik. A férfi kétségbeesetten keresni kezdi. Aztán szépen lassan elkezdenek érkezni a bizonyítékok, amelyek mind a férjet keverik gyanúba. Egy ásó, egy iPad, mobilos cellainformációk, egy fekete Mercedes, szemcsés kamerafelvételek. Indíték nincs, a férfi mindent tagad.

Tavaly július 14-én egy szokatlan kérdés okozott döbbenetet egy ausztrál család segélykérő sajtótájékoztatóján. Egy férfi, Borce Ristevski állt ki a nyilvánosság elé a lányával és egy harmadik rokonával, és kért kétségbeesetten információkat a nem sokkal azelőtt eltűnt feleségéről, Karen Ristevskiről. Hátha valaki tud róla valamit.

Ekkor felállt a Channel Seven csatorna riportere, és annyit kérdezett:

Borce, ön ölte meg Karent?

A házaspár lánya könnyekben tört ki, a családi trió válasz nélkül berekesztette a tájékoztatót, és feldúltan kisétáltak.

A jómódban élő melbourne-i házaspár - szinte minden sajtóhírben szerepel, hogy 1,1 millió dolláros házuk van - húsz éve volt együtt, viszont épp nem mentek olyan jól a dolgaik: a közös Bella Bleu nevű butikhálózatuk már évek óta csak döcögött, a hitelezők elsőbbségi jogot jegyeztettek be a család házára.

Karen Ristevski és Borce Ristevski
Karen Ristevski és Borce Ristevski

A 46 éves nő 2016. június 29-én reggel tűnt el az otthonukból, a férje a rendőröknek azt mondta, Karen azután távozott, hogy összevesztek egy pénzügyi dolgon, hogy egy sétával "kiszellőztesse a fejét". A férfi szerint ilyen korábban is volt, de mindig hazament pár óra múlva.

Most viszont nem.

A gyilkosságiak két hét múlva kapcsolódtak be az ügybe, azt gyanítva, hogy nem sima eltűnésről lehet szó. A ügy nagy vihart kavart az ausztrál közvéleményben, még egy ismert helyi színész, Samuel Johnson is beszállt: személyesen kért segítséget az ausztráloktól egy országos tévéadásban. Közben egyre nagyobb erőkkel és egyre nagyobb területet fésültek át a hatóságok és az önkéntesek a környéken. 

Az ügyben hétről hétre szivárogtak ki a bizarr információk és dezinformációk. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a semmiből előlépett a házaspárral élő, a férfi előző házasságából született drogfüggő fia. Olyanokat nyilatkozott, hogy 

  • a pár sokat veszekedett, 
  • Karen azt tervezte, hogy elhagyja a férjét.
  • a vér szerinti apja nem törődött a drogfüggésével, de a nő a lelki társa volt
  • Neki és Karennek viszonyuk volt.

Minderre azonban semmi bizonyíték nincs, a férj szerint ez mind kitaláció, és egy családi barát is azt mondja, hogy tökéletes volt a házasságuk. Borce testvére azzal nyomul be a médiába, hogy szerinte a nő külföldön él, hamis útlevéllel, mert elege lett a fiú miatti feszültségekből. Persze ez is hazugság, de ezt még ekkor nem tudhatja senki.

47445C2400000578-5174217-image-m-4 1513153378833

A férfi és a lánya nyár közepén (még mindig 2016-ban járunk, pár hónappal az eltűnés után) beszüntette az együttműködést a nyomozókkal, azt állítva, hogy a rendőröknek csőlátásuk lett, és senki mást nem akarnak keresni az ügyben, csak a férfira akarják ráhúzni az ügyet. A lány azt állítja, nyomás alá helyezték, hogy valljon apja ellen.

Valódi előrelépés a nyomozásban csak augusztus végén történt:

kiderítették, hogy hol adott utoljára jelet a nő telefonja aznap.

40 kilométerre északnyugatra a melbourne-i házukról. A keresést ezután arra a területre fókuszálták. Az igazi csavart azonban az jelentette, hogy kiderült az is, a férfi mobilja is a közelben volt ugyanazon a napon.

Ha a nő utolsó cellainformációját összekötnénk egy vonallal a házaspár házával, akkor ezen a vonalon pontosan félúton, az otthonától 20 kilométerre detektálták a férfi telefonját, amit egyébként 2,5 órára ki is kapcsolt az eltűnés napján. Borce Ristevski ekkor furcsa magyarázkodásba kezdett, azt mondta, egy szervizbe akarta vinni a nő fekete 2004-es Mercedes Benz SLK-ját , mert nem működött az üzemanyagjelzője, de egy huppanónál helyreállt, úgyhogy hazament vele. 

A nő azonban még mindig nem volt meg. Sem élve, sem holtan.

A nyomozók lassan kezdtek beletörődni, hogy megállt az ügy. Ám akkor váratlan áttörés jött: Karen Ristevski oszlásnak indult tetemét idén február 20-án egy túrázó megtalálta egy nemzeti park erdős részén, nyolc hónappal az eltűnése után, nem messze onnan, ahol a telefonját utoljára bemérték. Ekkor felgyorsultak az események:

  • a házban lefoglalt ásón olyan földnyomot találnak, ami illeszkedik a nő eltűnési helyének talajához.
  • A férj felkereste a sztárügyvédjét, aki azt nyilatkozta, hogy kliense a rendőrség első számú gyanúsítottja, de továbbra is kitart ártatlansága mellett.
  • A nőt pedig végre el tudják temetni a hozzátartozók.
A több száz fős, a média részvételével zajló temetésen a megtörtnek látszó férj, Borce Ristevski volt az egyik koporsóvivő.
kpr

Tavasszal a férfi lehúzta a családi biznisz rolóját, becsukta az exkluzív Bella Bleu butikhálózatot.

Nyáron megint sorra történtek a dolgok: egy tévéstáb észrevette a férfi testvérét a holttest megtalálásának helyszínén. Amikor megkérdezték tőle, mit keres ott, nem válaszolt, és elhagyta a területet.

Aztán a rendőrök kiadták a kamerafelvételeket, amin az látható, hogy egy fekete SLK Mercedes hajt Melbourne külvárosában pont abba az irányba, ahol megtalálták a nőt.

De a sofőr arca pont nem látszik, sőt, azt sem tudják biztosan állítani, hogy ez a nő autója.

Lefoglalták a nő autóját, a sajtó szerint a hatóságok azt gyaníthatják, hogy abban vitte a hullát a férfi az erdőbe. Ugyanekkortájt - sajtóhírek szerint - a házaspár otthonában lefoglalt iPaden azt találták a nyomozók, hogy valaki korábban rákeresett, miként keresik a hatóságok a vérnyomokat, és hogyan lehet a telefon adatait törölni.

Ősszel megint a Merci üzemanyagjelzője került középpontba. A szerelő azt nyilatkozta, hogy nem volt tudomása ilyen problémáról, aztán pont amikor egy tévéstáb nála járt, csörgött a telefonja, Ristevski hívta, hogy emlékeztesse: igenis volt ilyen probléma. A szerelő ekkor visszavonta a korábbi állítását. Ristevski korábban összevissza nyilatkozó fia is kiállt apja mellett, mondván, igenis volt ilyen baja az autónak.

A férfit december 13-án vád alá helyezték. Továbbra is kitart amellett, hogy ártatlan, és nem kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. Április 18-án, majdnem két évvel felesége eltűnése után kezdődik majd a tárgyalása.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport