Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetéssel fogadták a bécsiek az új kormány eskütételét

2017.12.18. 14:05 Módosítva: 2017.12.18. 14:06

Letette az esküt hétfőn az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új osztrák kormány, aminek ideje alatt hatezren tüntettek Bécs központjában, nem messze az elnöki palotától.

A 31 éves Sebastian Kurz kancellár, az ÖVP elnöke és Heinz-Christian Strache alkancellár, FPÖ-elnök, valamint 14 miniszter Alexander Van der Bellen államfő jelenlétében tette le az esküt, aminek a végén néhány kormánytag hozzátette, hogy Isten engem úgy segéljen!.

Az államfő - aki hivatalba lépése előtt a Zöldek pártjának vezetője volt - azt mondta, tudatában van annak, hogy

sokan szkeptikusan, sőt egyesek ellenségesen tekintenek a többséget képviselő új kormányra, de ez a demokrácia.

Az elnök arra kérte a kormányt, hogy tisztelje az osztrák történelmet, annak jó és szomorú oldalaival együtt, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, azokét, akik másként gondolkodnak, és garantálja minden ausztriai lakos jólétét, közéjük értve a nem osztrák állampolgárokat is.

Mindeközben tüntetés zajlott Bécs belvárosában, amit nagy rendőri készültség biztosított. A rendőrök a tömeget a Heldenplatzra (Hősök terére) terelték, ami elég különös hangsúlyt adott az eseménynek, ugyanis itt jelentette be Hitler 1938-ban Ausztria Németországhoz csatolását.

Az alapvetően békés tüntetés részt vevői Ne engedjük, hogy a nácik kormányozzanak!, Nem akarunk náci disznókat!, Halál a fasizmusra! feliratú táblákat tartottak. Néhányan pedig petárdát, paradicsomot és tojást dobáltak a rohamrendőrök felé.

Az új osztrák koalíciós kormányban a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 7 miniszterrel és a kancellárral, míg a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 6 miniszterrel, köztük az alkancellárral képviselteti magát. A kulcstárcák közül a pénzügyit (Hartwig Löger), a gazdaságit (Margarete Schramböck) és a mezőgazdaságit (Elisabeth Köstinger) a néppárt, míg a védelmit (Mario Kunasek), a külügyit (Karin Kneissl) és a belügyit (Herbert Kickl) a szabadságpárt kapta.