Dömötör
-1 °C
14 °C

ENSZ határozat: Oroszország megszálló hatalom

2017.12.19. 22:34

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el kedden, ami Oroszországot megszálló hatalomnak nevezi a Krímben, és kifogásolja az emberi jogok állítólagos megsértését, illetve az Oroszországi Föderáció által bevezetett - illegálisnak tekintett - jogrendet, törvényeket és közigazgatást is a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt félszigeten.

Az MTI beszámolója alapján az Ukrajna által beterjesztett, 30 ország közreműködésével készült szövegtervezetet 70 állam támogatta, köztük az Európai Unió tagjai és az Egyesült Államok is. A határozat elfogadása ellen 26 ország szavazott, köztük volt Oroszország is. További 76, főleg afrikai és latin-amerikai ország tartózkodott a voksoláson.

Jevgenyij Zagajnov, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese "az emberi jogok rosszhiszemű tematizálása ékes példájának" nevezte a határozatot. Mint mondta, a dokumentumot támogató államok mindössze

Kijevnek szolgáltatnak alapot a provokációkra és a kalandorságra.

Szerhij Kiszlica ukrán külügyminiszter-helyettes a határozatot ismertetve kiemelte: az utóbbi évben az emberi jogok helyzete csak rosszabbodott a Krím félszigeten. A diplomata az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szeptemberi jelentésére hivatkozva sérelmezte az orosz jogrend bevezetését, különösen a krími tatárok állítólagos elnyomását, a szólás- és vallásszabadság korlátozását.