Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

28 év börtönt kapott a lefejezésre készülő szélsőséges

2017.12.20. 06:28

Sírva kért bocsánatot a bíróságon az a massachusettsi 28 éves férfi, aki Pamela Geller lefejezését tervezte. A blogger bűne az volt, hogy Mohamedről készített karikatúrákat akart bemutatni, így küzdve az iszlám szélsőségesek ellen.

A támadásra készülő David Wrightot még októberben találta bűnösnek a bíróság, ezúttal már csak a büntetés mértékéről döntöttek. A védők 16 évet, az ügyészség életfogytiglant kért a férfira, akit az Iszlám Állam hívének tartanak.

295AA2FB00000578-4991416-image-a-31 1508355230109

Nem csak terveztek, lőttek is

Az Iszlám Állam valóban elrendelte a gyilkosságot Geller ellen és a texasi karikatúra-kiállításra is támadást tervezett. Ez volt az első bizonyíthatóan közvetlenül elrendelt támadása az Iszlám Államnak az Egyesült Államok területén – írta a Newsweek.

A kiállítást végül két férfi valóban megtámadta, tüzet nyitottak, de végül csak egy őrt sebesítettek meg, mielőtt a kommandósok lelőtték a támadókat, akiket ugyanaz a Junaid Hussein szervezett be, egy bostoni terrorista sejtbe, aki Wrightot is bevonta a terrorista szervezetbe.

A bíróság szerint tehát jóval többről van szó, mint egy magányos szélsőségesről, aki a neten ábrándozott Geller lefejezéséről. Az elítélt ugyanakkor azt állította, sosem akarta megölni a nőt, csupán a figyelmet akarta felkelteni – írta az AP.

Wright állítását azonban gyengíti, hogy nagybátyja korábban telefonon arról beszélt vele, hogy hamarosan rendőröket fog megtámadni. Wright gyönyörűnek nevezte a tervet. Nagybátyja ezután késsel rendőrökre támadt, ám lelőtték.