Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai feketelistán a csecsen elnök is

2017.12.20. 19:17

Újabb orosz állampolgárok, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök ellen hozott szankciókat szerdán Washington az úgynevezett Magnyitszkij-törvény alapján – írja az MTI. Kadirov és egy másik orosz állampolgár a "nemzetközileg elismert emberi jogok Csecsenföldön elkövetett súlyos megsértése" miatt került az amerikai szankciós listára.

Az amerikai pénzügyi tárca közlése szerint Ajub Katajev csecsen tisztségviselőnek köze volt az idén egy nagy port kavart ügyhöz, homoszexuális férfiak állítólagos bántalmazásához. Az orosz sajtóban márciusban láttak napvilágot hírek arról, hogy a muszlim többségű, autokratikus dél-oroszországi köztársaságban homoszexuálisokat üldöznek, vagyis meleg férfiakat vertek és aláztak meg a csecsen hatóságok.

A gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott öt orosz közül hármat azzal vádolnak az amerikai hatóságok, hogy közük volt ahhoz a bűnügyi összeesküvéshez, amelyet Magnyitszkij nyilvánosságra hozott.

A Magnyitszkij-törvény az előző amerikai elnök, Barack Obama hivatali idejében, 2012-ben lépett életbe, és olyan orosz tisztségviselők vagyonának a befagyasztásáról és kitiltásáról rendelkezett, akiknek közük volt Washington szerint az orosz hivatalos köröket és hatóságokat korrupcióval megvádoló Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-ben, tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halálához. Az ügyvédet állítólag agyonverték az őrizetben.

Magnyitszkij a Hermitage Capital amerikai befektetési alap könyvelője volt. 2008-ban azt követően vették őrizetbe adócsalás vádjával, hogy orosz rendőri vezetőket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval, az alap pénzének - összesen 230 millió dollárnak - az eltulajdonításával vádolt meg.