Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Egyetlen szavazattal nyert a demokrata jelölt Virginiában

2017.12.20. 11:47

Újraszámlálás után derült ki, hogy egyetlen szavazattal, de végül mégis megnyerte a keddi választást a demokrata jelölt Virginia államban. Shelly Simonds 11608, míg a három cikluson át mandátumát biztosan őrző David Yancey 11607 szavazatot kapott a helyről döntő 94-es körzetben.

A végeredményt azonban a minimális különbség miatti újraszámolás után a bíróságnak kell jóváhagynia – írta a Bloomberg hírügynökség.

A novemberi szavazás utáni első számláláskor még Yancey-t hozták ki győztesnek a Stanford Egyetemen végzett, jelenleg egy iskolában dolgozó Simondsszal szemben. 2015-ben Yancey még a szavazatok 57 százalékát gyűjtötte be. Ezúttal csak 48,5 százalékig jutott, ahogyan Simonds is, a maradékot egy harmadik jelölt szerezte. A győzelemhez azonban elég a relatív többséget megszerezni, így a minimális szavazattöbbség elég volt Simondsnak, annak ellenére , hogy az abszolút többséget nem érte el.

Az egyetlen szavazat ráadásul alapvetően dönt a virginiai törvényhozás erőviszonyairól is: a korábban 66-34-es republikánus többség legutóbb 51-49-re csökkent, Simonds győzelmével azonban példátlan módon döntetlenre jött ki az állás.

Az állam demokrata kormányzója 1880 óta a legnagyobb győzelemnek nevezte az újraszámlálás utáni eredményt. A három éve – republikánus kormányzót legyőzve – hivatalban lévő, 62 éves Terry McAuliffe – régi motoros, aki Bill Clinton elnök újraválasztási kampányának is egyik vezetője volt – azt sem zárta ki, hogy a demokraták a többséget is megszerzik, két további mandátum esetében ugyanis még tart az újraszámlálás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek