Meghalt a bostoni pedofilbotrány központi figurája

2017.12.20. 09:23

86 éves korában meghalt Bernard Law, egykori bostoni érsek, akinek azért kellett lemondania még 2002-ben, mert megvádolták, hogy gyerekeket zaklató papokat védelmezett, és inkább áthelyezte őket a felelősségre vonás helyett. 

A halálhírét a Vatikán is megerősítette, írja a New York Times. A botrány kirobbanása és lemondása után Law elhagyta az Egyesült Államokat, és a Vatikánban kapott posztot, majd 2011-ben vonult vissza, azóta Rómában élt. 2002 előtt a katolikus egyház egyik legbefolyásosabb amerikai vezetője volt. 

A botrány kirobbanása után a bostoni egyházmegyét ötszázan perelték be, és százmillió dolláros kártérítést követeltek. Law sokáig nem akart lemondani, de amikor már a nyilvánosság ellene fordult, távozott. Később közleményben kért bocsánatot mindazoktól, akiknek tetteivel, vagy hibás döntéseivel szenvedéseket okozott. Az érsek azt remélte, bocsánatkérése segít a "sebek gyógyulásában, és megnyugvást hoz."

Az ügyben 2003-ban indított vizsgálatot Thomas F. Reilly, massachusettsi ügyész, aki arra jutott, negyven év alatt kétszázötven pap ezer gyereket zaklatott, és Law már az 1984-es kinevezésekor tudott ezekről, de inkább megpróbálta eltussolni a történteket. 

A 2002-ben kirobbant botrányról szólt a Spotlight című Oscar-díjas film is. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport