Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Putyin: Több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszországban

2017.12.20. 18:15 Módosítva: 2017.12.20. 18:15

Ebben az évben több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszország biztonsági szolgálatai - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában.

Putyin az orosz biztonsági szervek napja alkalmából beszélt erről, amely az idén egyúttal a cseka megalapításának 100. évfordulója is. A VCSK vagy cseka a bolsevik forradalom után az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, amelynek élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.

A centenárium alkalmából a moszkvai Lubjankán ellenzéki tüntetést rendeztek, amelynek részvevői kifogásolták a cseka és a jelenlegi orosz biztonsági szolgálatok közötti jogfolytonosságot. A rendőrök őrizetbe vették Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar tagját, aki egy Boldog születésnapot, hóhérok! feliratú transzparenssel tiltakozott, valamint két fotóst és a Dozsgy ellenzéki online tévécsatorna kétfős forgatócsoportját, írta az MTI.

Vlagyimir Putyin a hivatalos ünnepi megemlékezésen azt mondta, hogy Oroszország továbbra is ugyanolyan határozottan fog fellépni a nemzetközi terrorizmus gócai ellen, ahogy azt Szíriában tette. Arra figyelmeztetett, hogy

a külföldi titkosszolgálatok aktivizálták tevékenységüket Oroszországban,

ezért, mint mondta, a felderítésnek és az elhárításnak mindent el kell követnie az ország politikai és társadalmi életébe történő idegen beavatkozás ellen.

A belügyi dolgozók napját Borisz Jelcin elnök rendelkezése alapján 1995 óta ünneplik meg december 20-án. Korábban, a Szovjetunióban ezen a napon a cseka megalakításáról emlékeztek meg nem hivatalos formában.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Rosszijaszkaja Gazeta című kormánylapnak elmondta, hogy 1933 és 1939 között az állambiztonsági szervek 22 618 alkalmazottja esett a sztálini üldöztetések áldozatául.