Vince, Artúr
5 °C
11 °C

10 ezren halhattak meg a Tienanmen téri mészárlásban

000 SAPA980724703500
2017.12.23. 10:42

A hivatalos becsléseknél sokkal több halottja volt a Tienanmen téri mészárlásnak egy brit archív dokumentum szerint, amelyet most hoztak nyilvánosságra – írja az MTI.

A legszerényebb becslés szerint minimum 10 ezren haltak meg

- írta az események idején Nagy-Britannia pekingi nagykövete, Alan Donald Londonba küldött titkos táviratában. A Brit Nemzeti Levéltárban őrzött, a történtek után 28 évvel nyilvánosságra hozott dokumentumba az AFP francia hírügynökség is betekinthetett.

Az 1989. június 5-én, a mészárlás után egy nappal keltezett becslés csaknem tízszer akkora, mint az akkoriban elfogadott adatok, amelyek szerint több száz és több mint ezer között lehetett az áldozatok száma. Jean-Pierre Cabestan francia Kína-szakértő szerint hiteles a brit nagykövet által közölt szám, és az Egyesült Államokban az utóbbi években a titkosítás alól feloldott dokumentumok szinten hasonló nagyságrendről számolnak be. "Ez két független forrás, amely ugyanazt mondja".

Alan Donald jelentése megdöbbentő tanúvallomást tartalmaz a június 4-re virradóra elszabadult erőszakról. Előrehaladás közben a "27. hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre (...), mielőtt átgázoltak volna rajta" - írta a nagykövet, egy titkos forrásra hivatkozva, aki "egy közeli baráttól, az államtanács egyik jelenlegi tagjától" kapta az értesülést. Amikor a katonák megérkeztek a térre, "a diákok azt hitték, hogy még egy órájuk van távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak" - írta Donald, aki szerint a a tüntetőket "darabokra szaggatták".

A kínai vezetés, amely tabuként kezeli az adott időszakot, 1989. június végén közölte, hogy "az ellenforradalmár zavargások" megtorlása során 200 civil és a rendvédelmi erők "több tucatnyi" tagja halt meg.

(Borítókép: 1989. június 4-én a kínai hadsereg katonái rátámadtak egy diáktüntetés résztvevőire a Tienanmen téren. Fotó: AFP/Catherine Henriette)