Jusztina
10 °C
27 °C

Hollandia befogadja Szaakasvilit, ha végül elhagyja Ukrajnát

2017.12.23. 08:33

Hollandia kész befogadni Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót és egykori georgiai (grúziai) elnököt, ha úgy dönt, hogy elhagyja Ukrajnát - jelentette be pénteken a holland külügyminiszter azon értesülései alapján, miszerint Szaakasvili holland felesége miatt a nyugat-európai országba való emigrálást fontolgatja.

Halbe Ziljstra az ENSZ főtitkárával, Antonio Guterresszel közös hágai sajtóértekezletén beszélt erről, írja az MTI.

A holland média meg nem nevezett tisztségviselőktől úgy értesült, hogy Szaakasvili már kért belépő vízumot Hollandiától, és meg is kapta. Az AFP hírügynökség rákérdezett erre az igazságügyi minisztérium szóvivőjénél, és azt a választ kapta, hogy Szaakasvili megkaphatja az ideiglenes tartózkodási engedélyt, de többet nem árult el, arra hivatkozva, hogy egyéni ügyről van szó.

Szaakasvili felesége a 48 éves Sandra Roelofs, és a holland közszolgálati televízió úgy tudja, hogy két fiuk van.

A volt georgiai elnök ellen Tbiliszi idén elfogató parancsot adott ki hatalommal való visszaélés gyanújával, majd Ukrajnában államcsínykísérlettel gyanúsították meg, és megfosztották ukrán állampolgárságától. December 8-án őrizetbe vették, de később egy kijevi bíróság úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet.