Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Orosz tengeralattjárók nyüzsögnek fontos távközlési kábelek körül

2017.12.23. 14:19

Orosz tengeralattjárók a hidegháború óta nem látott mértékben mozgolódnak az utóbbi időben az Atlanti-óceán északi részén található, víz alatti távközlési kábelek körül, és ez nyugtalanítja a NATO-t - írja a Washington Post. 

Az érintett, magánkézben levő transzkontinentális kábelek felelnek gyakorlatilag a teljes internetes és egyéb kommunikáció lebonyolításáért Észak-Amerika és Európa között, ha kár esne bennük, annak drasztikus gazdasági következményei lennének (például a tőzsde érintettsége miatt). De ha az oroszok nem akarják átvágni a kábeleket, akkor is lehet ok az aggodalomra: egy esetleges lehallgatás esetén értékes információkat nyerhetnének ki az adatforgalomból. 

Andrew Lennon, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka azt mondta, korábban soha nem tapasztaltak ekkora víz alatti aktivitást Oroszország részéről, de arról nem nyilatkozott, tudnak-e konkrét esetről, amikor az orosz tengeralattjárók hozzányúltak a kábelekhez. A Washington Post megkereste az orosz védelmi minisztériumot is, amire nem kapott választ, de korábban nyilvánosan elismerték, hogy fokozták aktivitásukat a térségben. 

A NATO válaszképpen tengeralattjáró-vadász repülőket járőröztet az érintett terület fölött, és újranyit egy olyan megfigyelőbázist a közelben, amely a hidegháború óta nem üzemelt.