Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Több ezren tüntettek Alberto Fujimori amnesztiája ellen Peruban

2017.12.26. 08:02

Több ezren tüntettek a perui fővárosban, Limában Alberto Fujimori, egyebek közt emberi jogok megsértése miatt 25 év börtönbüntetésre ítélt volt államfő kegyelme ellen, amit Pedro Pablo Kuczynski perui elnök a 79 éves Fujimori egészségügyi problémáira hivatkozva adott meg.

Megfigyelők szerint azonban nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski. A perui elnök korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. A várakozásokat megcáfolva azonban nem támogatta az ellenzéki többségű perui parlament az elnök menesztését.

Cecilia Chacón, az Alberto Fujimori lánya, Keiko Fujimori vezette Népi Erő párt kongresszusi képviselője azt mondta, hogy pártja tíz képviselőjének tartózkodása hozzájárult az elnök menesztésének megakadályozásához. A párt egyes képviselői szerint Kuczynski több ellenzéki képviselőnek megígérte, megkegyelmez a 2007 óta raboskodó Alberto Fujimorinak.

A hétfői megmozduláson részt vevő számos tüntető Kuczynski lemondását követelte. A tüntetők perui zászlókat lengettek, vagy éppen az 1990 és 2000 között elnökölő Fujimori kormánya maoista felkelők elleni véres kampányának áldozatairól készült képeket emeltek a magasba.

A rendőrök könnygázt vetettek be. A rendőrség egyik célja az volt, hogy megakadályozza a tömeget abban, hogy eljusson ahhoz a kórházhoz, ahova a szívritmuszavarral és alacsony vérnyomással küszködő Fujimorit szállították. A kórház előtt a volt elnök több száz híve gyűlt össze, hogy megünnepeljék amnesztiáját.

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában. A tiltakozások ellenére a legfrissebb felmérések azt mutatták, hogy a peruiak 65 százaléka üdvözölte az amnesztiát, írja az MTI.

Pedro Pablo Kuczynski
Pedro Pablo Kuczynski
Fotó: Cris Bouroncle / AFP

Az alkotmányos vádeljárást azért indították az ugyancsak 79 éves Kuczynski elnök ellen, mert az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádakba keveredett. Az Odebrecht brazil építőipari óriásvállalat beismerte, hogy közel 5 millió dollárt fizetett ki a mostani államfővel – 2004 és 2013 között miniszterrel – közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek. A 79 éves egykori Wall Street-i bankár Kuczynski tagadta, hogy köze van a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről.