Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Kijev: megsértették a tűzszünetet a szakadárok, egy ukrán katona meghalt

2017.12.27. 10:21

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok megsértették a téli ünnepek idejére kötött tűzszüneti megállapodást, támadásaik következtében az elmúlt napban egy ukrán katona életét vesztette, öt megsebesült - jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság. A donyecki szakadárok közölték, hogy készen állnak végrehajtani a szerdára kitűzött fogolycserét.

A Facebookon közzétett sajtóközlemény szerint az elmúlt 24 órában a szakadárok hatszor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. A frontvonal északi - luhanszki - szakaszán Luhanszke településnél az esti órákban 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel és golyószórókkal lőtték mintegy két órán át az ukrán fegyveres erők állásait. Kézi lőfegyverekkel tüzet nyitottak a Luhanszktól nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél lévő ukrán állásra is.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére életre hívott háromtagú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport az újévi és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel múlt szerdai minszki ülésén hirdetett újabb fegyvernyugvást, amiely december 23-án éjféltől lépett életbe. December 24-25-én kijevi jelentések szerint a szakadárok egy-két provokációs jellegű támadástól eltekintve még tartották magukat a megállapodáshoz.

Szerdán a DAN szakadár donyecki hírügynökség azt jelentette, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg egyszer sem sértette meg a tűzszünetet a megye területén. A luhanszki szakadárok közlése szerint egy tűzszünetsértést követtek el az ukrán katonák a megye területén tüzérségi és kézi fegyverekkel. A szakadárok sérültekről nem számoltak be.

Közben Olekszandr Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője kijelentette, hogy részükről készen állnak szerdán végrehajtani a régóta tervezett fogolycserét. Kijev kész 306 embert szabadon bocsátani a szakadárok által fogva tartott 74 ukrán fogoly elengedése fejében.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője a kijevi elnöki hivatalban kedden tartott megbeszélésen kijelentette, hogy tudomásuk szerint 170 embert tartanak törvénytelenül fogva a szakadár területeken. Ők azok, akikről hozzátartozóik vagy bajtársaik bejelentést tettek az SZBU-nál. A fogolycserével foglalkozó Irina Herascsenko parlamenti alelnök szavai szerint a szakadárok képviselői viszont csak 97 személy fogva tartását ismerik el. Közülük azt a 74-et hajlandó elengedni, akiket Kijev által is ismert helyen tartanak fogságban.

A szerdán várható fogolycsere pontos helyét és idejét biztonsági okokra hivatkozva egyik fél sem hozta nyilvánosságra.