Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Lefoglalták a kakasviadalra szánt kakasokat, majd megették őket

GettyImages-470170304
2017.12.28. 18:50

Illegális kakasviadalokra szánt 92 szárnyast foglalt le december elején a kambodzsai rendőrség Hun Sen miniszterelnök egyik rokonának arénáiban, a madarak azonban így sem kerülhették el sorsukat, mivel a rend védelmezői elfogyasztották őket, írja az MTI.

A kakasokat feltálaltuk rendőreinknek - közölte Roeun Nara, Kandal tartomány rendőrfőnöke csütörtökön. Egy tartományi bíróság korábban a szárnyasok levágását rendelte el költségkímélés és "kakasviadallal kapcsolatos illegális cselekmények megelőzése" céljából.

A közösségi platformokon mindez heves vitákat váltott ki. Egyes hozzászólásokban azt bírálták, hogy a harci kakasokat jóval keményebb büntetés érte, mint a viadalokért felelős embereket. "A bíróság sikerének mérlege 2017 végén: harci kakasokkal szemben kiszabott 92 halálos ítélet" - olvasható az egyik Facebook-bejegyzésben. Az interneten emellett a leölt kakasok képei is megjelentek.

Egy másik Facebook-felhasználó pedig azt firtatta, mi lett a razziákon őrizetbe vett 64 szerencsejátékos gyanúsítottal. A helyi sajtó szerint legtöbbjük rövid, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, s már szabadlábon vannak.

Ugyanakkor a több mint három évtizede hatalmon lévő Hun Sen unokaöccse, Thai Phani ellen vizsgálat indult illegális szerencsejáték szervezése miatt. Ugyan Thai Phani csak beházasodás révén rokona a kambodzsai kormányfőnek, mégis ritkaságszámba megy a befolyásos politikus családtagjai ellen indult vizsgálat.

A kakasviadalok Kambodzsában, de szinte egész Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedtek, viszont törvény tiltja a velük kapcsolatos szerencsejátékot.

Borítókép: Illusztráció Fotó: Zakir Hossain Chowdhury/Anadolu Agency/Getty Images