Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Sokan meghaltak az Idlíbnél zajló harcokban

2017.12.29. 14:48

Legalább hatvanhatan haltak meg egy nap alatt a szíriai kormányerők, illetve a dzsihadisták és lázadók közötti harcokban Idlíb tartomány határán - közölte egy civil szervezet. A halottak között legalább 19 civil, közöttük hét gyermek van, akik a szíriai kormányerők és szövetségesük, az orosz haderő légitámadásaiban vesztették életüket.

A tartomány határán a hét eleje óta dúlnak a harcok. A 2015 eleje óta a kormányhoz hű erők által ostromlott Idlíb nagy része a Fatah es-Sám, korábbi nevén an-Nuszra Front, az al-Kaida terrorhálózat egykori szárnya kezén van - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

A hadsereg az elmúlt napokban előrenyomult a térségben, több települést és falut elfoglalt Idlíb tartomány délkeleti csücskében, ami egy nagyszabású jövőbeli offenzíva jele lehet. 

Közben a Damaszkuszhoz közeli ostromlott Kelet-Gútából befejeződött a betegek kimenekítése - közölte pénteken egy helyi vezető. Keddtől csütörtök estig 29 beteget szállítottak el Kelet-Gútából, cserébe a lázadók által fogva tartott 29 ember elengedéséért - közölte az OSHD. Az ENSZ szerint további 500 embert kellene kimenekíteni a térségből. November óta 16 beteg halt meg. 

Gútát 2013 óta ostromolják a kormányerők. Mintegy 400 ezer lakos rekedt az ostromgyűrűben, súlyos az élelmiszer- és a gyógyszerhiány.