A rendőrség vízágyúval oszlatta a kormányellenes tüntetőket Teheránban

2017.12.31. 19:29
Az iráni vezetés fenyegetései ellenére vasárnap újraindultak a spontán kormányellenes tüntetések, a közösségi médiában közzétett felvételek szerint a rendőrség vízágyúkkal oszlatott Teheránban.

Ali Asgár Nasszerbakt teheráni rendőrfőnök-helyettes szerint 200 aktivistát őrizetbe vettek, köztük a tüntetések 40 szervezőjét - jelentette az Ilna reformpárti ellenzékiekhez közel álló hírügynökség. Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség nagy erőkkel van jelen az iráni főváros központjában.

A közösségi platformokon megjelent videókon állítólag a rendvédelmi szervek és a tiltakozók összetűzéseit lehetett látni az északnyugat-iráni Koramdareh városában. Jelentések voltak arról is, hogy a nyugati fekvésű Kermánsáhban és Szanandadzs városokban is az utcákra vonultak az emberek. A felvételek valódiságát azonban eddig nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap televíziós beszédében azt mondta, az irániaknak joguk van tüntetni és bírálni a kormányt, de cselekedeteiknek nem szabad erőszakhoz vagy a közvagyon megrongálásához vezetnie. Elismerte, hogy a tiltakozások túlterjednek a gazdasági aggályokon, hiszen a tüntetéseken korrupciós vádak is megfogalmazódtak, de a kormányzati átláthatóságot is firtatták. Az iráni államfő egyben visszautasította Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzését, amelyben támogatásáról biztosította a tüntetőket.

Ez az ember Amerikában, aki ma szimpatizál népünkkel, elfelejtette, hogy mindössze néhány hónapja még terroristáknak nevezte az irániakat. Ennek az embernek, aki velejéig Irán-ellenes, nincs joga szimpatizálni az irániakkal.

"Az emberek végre bölcsen belátták, hogyan lopják és szórják el pénzüket és vagyonukat terrorizmusra" - írta Trump, aki szerint az iráni nép nem tűri ezt el többé.

f581fc00-bf1a-438b-bac5-49c0eecce773

Az iráni Forradalmi Gárda biztonsági parancsnokhelyettese, Iszmáil Kovszair még szombaton figyelmeztetett: ha a zavargások nem hagynak alább, a tüntetőknek a "nemzet vasöklével" kell majd számolniuk.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt - a legnagyobbak 2009. évi zavargások óta -, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. A tüntetők közül egyesek azt kiáltották, hogy "Reza sah, Isten áldja lelkedet". Az 1925 és 1941 uralkodott Reza Pahlavi iráni sah nevének és az 1979-ben - az iráni forradalomban - megbuktatott dinasztiájának az emlegetése tabunak számít.

A demonstrációk során sokan megsebesültek, a rendőrség több száz embert őrizetbe vett. Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Dorud városban, Lurisztán tartományban. Teherán külföldi ügynököket sejt a tiltakozó akciók hátterében.

A hatóságok - értesülések szerint a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács utasítására - időlegesen korlátozták az Instagram és az irániak körében népszerű Telegram internetes közösségi oldalakhoz való hozzáférést, amelyeket az aktivisták a tiltakozó akciók szervezéséhez használtak. Számos iráni ezeken az üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül szerez tudomást a tüntetésekről az iszlám köztársaságban, ahol a sajtó állami ellenőrzés alatt áll.