Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schmidt Máriáék hozták a kormány nyakára a szélsőjobbos trollt

GettyImages-881352914
2017.12.31. 07:19 Módosítva: 2017-12-31 07:21:05
Milo Yiannopoulos, az amerikai szélsőjobboldalon ismertté vált aktivista meghívását egy hivatalos V4-es rendezvényre nem a magyar kormány intézte, a külügy csupán támogatója az eseménynek. A vitatott meghívottak miatt a nemzetközi hírekbe is bekerülő konferenciát ténylegesen Schmidt Mária közalapítványa szervezi, a botrány után a konferencia előadóinak listáját is ők tüntették el. Nehéz elképelni, hogy Orbán Viktor konzervatív lengyel szövetségesei jó arcot vágnának egy magát apácának fotosoppoló provokátorhoz.

Nemzetközi hullámokat kavart a hír , miszerint a visegrádi csoport soros elnökségét ellátó magyar kormány az Európa Jövője című, januári nemzetközi konferenciára kiemelt előadónak hívta meg Milo Yiannopoulost, az amerikai új szélsőjobboldal (alt-right) ismert figuráját. Csakhogy Yiannopoulos hónapokkal ezelőtt még a tengerentúlon is vállalhatatlan lett, miután napvilágra került egy videó, melyen olyan kijelentéseket tesz, melyeket a pedofília mentegetéseként értelmeztek. A botrány kettétörte karrierjét, könyvének kiadója szerződést bontott vele, a Breitbart szélsőjobboldali portál pedig kirúgta.

Ezek után Yiannopoulos váratlan budapesti meghívását egy hivatalos V4-es eseményre sem hazai, sem nemzetközi kommentátorok nem igazán tudták hova tenni. A szélsőjobboldal és a populizmus ismert szakértője, Cas Mudde például az Al Jazeerának azt nyilatkozta, a meghívást

lehetetlen megérteni, mivel (Milo) egy feltűnősködő, nyíltan homoszexuális internetes troll, miközben a Fidesz magát egy konzervatív, családi értékeket hirdető pártként próbálja eladni.

Ezt az ellentmondást azóta a szervezők is érzékelhették. Ahogy tegnap megírtuk,  Yiannopoulos és a többi meghívott előadó neve hirtelen eltűnt a konferencia weboldaláról.

Nem a kormány ötlete volt

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi források azonban határozottan azt állították: fogalmuk sem volt sem Yiannopoulos, sem több más, vitatott szélsőjobboldali figura meghívásáról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ugyanis csupán támogatója a rendezvénynek. A nemzetközi meghívottakat is kiválasztó szervező a Schmidt Mária főigazgatósága alatt működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) volt, mely egyébként azóta sem nyilatkozott az ügyben. A nem a V4-es országok kormányaihoz kötődő, nemzetközi „értelmiségi″ előadók kiválasztását a KKTTK intézte. Ez egyébként nem meglepő, ugyanis a V4-es magyar elnökség korábbi eseményeinek  – egy októberi beszélgetésnek és két őszi konferenciának – a rendezésével ugyanúgy Schmidtéket bízták meg.

Ez valóban egy V4-rendezvény, de a szervezéshez semmi közünk, azt Schmidt Máriáék csinálják. Konkrétan szerintem a miniszternek fogalma sem volt arról, hogy ez a Milo nevű fickó a világon van. Most a honlapról lekerült a program, de ehhez sincs semmi közünk, ezt is Máriáék kezelik.

– kommentálta egy magas rangú KKM-es tisztviselő az elmúlt napok történéseit. A konferencia hivatalos weboldalának, az europajovojev4.eu-nak az impresszumában valóban az szerepel, hogy az a KKTTK honlapja, felelős kiadója pedig annak főigazgatója, azaz Schmidt. (Az előadók között, amíg le nem szedték, szerepelt az a Frank Furedi is, akinek a könyvét magyarul a szintén Schmidthez tartozó XXI. Intézet adta ki.) A magyar V4-es elnökség és a Századvég „partnerként" van feltüntetve a honlapon, a KKM pedig támogatóként. 

Most persze meg lehet kérdezni, amit meg is kérdeznek, hogy a fejlemények ismeretében is vállalja, vagy lemondja. Nem tudom, mi lesz. Lehet, hogy elindul egy kis mozgás, korrekció.

– tette hozzá már idézett KKM-es forrásunk, aki szerint ettől még ez továbbra is egy V4-es rendezvény lesz, amin nyilvánvalóan részt fog venni Szijjártó Péter külügyminiszter is.

A konferenciára egyébként azért van szüksége a magyar külügynek, mert a másik három V4-es állam is rendezett hasonlót, most a magyarokon a sor, és ezt szánják zárórendezvénynek. Ehhez képest furcsa, hogy az előadók – azóta törölt – előzetes listáját a szervező KKTTK nem lengyelekből, csehekből és szlovákokból, hanem többek közt német, brit és francia bevándorlás-ellenes figurákból állította össze.

Ez biztos nem fog tetszeni a lengyeleknek

Hogy nem külpolitikai-diplomáciai, hanem ideológiai szempontok vezették a szervezőket, azt a legjobban talán az mutatja, hogy Yiannopoulos meghívásakor mennyire figyelmen kívül hagyták a régiós viszonyokat. Különösen azt nehéz elképzelni, hogy a lengyel nagykövet vagy a lengyel kormány bármelyik képviselője szívesen mutatkozna Yiannopoulos társaságában. A meleg szélsőjobbos provokátor-aktivista ugyanis nem csak a Fidesz által vallott konzervatív értékekkel áll szemben, de még inkább Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségesének, a Varsóban kormányzó, a lengyel katolikus egyházra erőteljesen támaszkodó Jog és Igazságosságnak (PiS) a filozófiájával és stílusával.

Hogy Yiannopoulos miért lehet vállalhatatlan a katolicizmussal való viccelődést hagyományosan nehezen viselő lengyelek számára, azt jól mutatja például karácsonyi üzenete: pár nappal ezelőtt azt írta rajongóinak, „két dolog van", amit térdelve szokott csinálni, mindezt pedig egy olyan fotóval illusztrálta, melyen apácának photoshoppolta magát. 

A konferenciaprogram eltüntetése, a KKM nem hivatalos elhatárolódása, valamint az ilyenkor szokásos hivatalos kormányzati reakciónak – azaz a bírálatok elutasításának – az elmaradása arra utal, végül visszamondhatják Yiannopoulos szerepeltetését a januári, hivatalos V4-es rendezvényen. Ez viszont nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a magyar alt-right rajongók ne találkozhatnának Yiannopoulosszal, akit ettől még Schmidték egy másik, a kormányhoz immár nem kötődő fellépésre nyugodtan elhozhatnak Magyarországra.

Nyitókép: Lisa Maree Williams/Getty Images Hungary