Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Tüntetgetnénk? Akkor lelövöm a netet és a mobilhálózatot is!

2017.12.31. 07:49

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya szombaton utasította a telekommunikációs vállalatokat, hogy függesszék fel SMS és mobilinternetes szolgáltatásaikat a vasárnapra tervezett kormányellenes megmozdulások miatt – írja az MTI.

Helyi beszámolók szerint fundamentalista katolikus aktivisták felszólították híveiket, hogy masírozzanak végig több nagyvárosban azt követelve: Joseph Kabila elnök ne módosítsa az alkotmányt annak érdekében, hogy harmadszorra is indulhasson az államfői tisztségért a jövő decemberi választásokon.

Kabilának tavaly decemberben járt le államfői megbízása, de azóta sem tartották meg az utódjáról szóló elnökválasztást, melyet hosszú halasztgatás után írták csak ki jövőre.

Emery Okundji távközlési miniszter közölte, hogy a telekommunikációs szolgáltatóknak szóló kormányzati utasítást az "állambiztonság" indokolta. "A készülő erőszakra válaszul ... a kormánynak kötelessége minden intézkedést meghozni a kongói életek védelme érdekében".

Okundji levélben szólította fel a cégeket, utasítva őket arra, hogy helyi idő szerint szombat este 6 óra után függesszék fel vonatkozó szolgáltatásaikat a fővárosban, Kinshasában további utasításig.

A kongói hatóságok nem engedélyezték a vasárnapra szervezett tüntetéseket, amelyeket a legtöbb ellenzéki vezető is támogat. Kinshasa figyelmeztetett: minden öt főnél nagyobb gyülekezést azonnal feloszlatnak.