Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikában utcabálokkal és celebesküvővel köszöntötték az újévet

2018.01.01. 08:48

A legtöbben a New Yorkban rendezett szokásos, nagy utcai bulira figyeltek, amelyet a Times Square-en, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartottak meg. A nagy televíziós csatornák élőben közvetítették a Times Square-en zajló ünneplést, s onnan kapcsoltak több amerikai nagyvárosba. Az éjfél előtti koncerten fellépett Mariah Carey is, aki a mínusz 12-13 fokos hidegre panaszkodva forró teát kért a hakni után. A koncertet Andy Grammer zárta, John Lennon Imagine című dalával.

Helyi idő szerint éjfélkor leereszkedett a hagyományos kristálygömb, és jöhetett a tűzijáték és a konfettieső. Éjfél után felcsendült Frank Sinatra New York, New York című száma, Bill de Blasio polgármester meg is táncoltatta a feleségét rá, őket nem zavarta a hideg különösebben. A kristálygömb leeresztését idén is élőben lehetett nézni a neten, a 2016/17-es eseményt 200 országból több mint 3,6 millió néző látta.

Az idei buli egyik meglepetése Maria Menounos tévés műsorvezető esküvője volt, amire a Times Square-en kerítettek sort, élő egyenes adásban. A nyáron még agydaganattal műtött menyasszony és vőlegénye Keven Undergaro, tavaly szintén élő tévéműsorban jegyezte el egymást, úgy látszik, nagyon fontos nekik, hogy a tévénézők tájékoztatva legyenek életük fontos pillanatairól. A tegnapi esküvőn egyébként egy kollégájuk, Steve Harvey műsorvezető adta őket össze, aki külön engedélyt kapott a ceremónia levezetésére.

Mivel az Egyesült Államokban három időzóna van, nem mindenütt New Yorkkal egy időben köszöntötték az új évet. És nem is mindenütt egyforma körülmények között: hiszen például Miamiban nyárias melegnek örvendhetett az utcabálon nyüzsgő tömeg. Donald Trump elnök és a first lady az elnök floridai Mar-a-Lago nevű magánklubjában adott zárt körű estélyt, amelyen tévékamerák nem lehettek jelen. Az aranyozott oszlopokkal díszített bálterembe érkezésekor azonban az elnök rövid interjút adott újságíróknak, s azt hangoztatta, hogy "2018 fantasztikus évünk lesz".

Az újságírók megkérdezték arról, amit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szilveszter délutánján mondott, miszerint az íróasztalán készenlétben áll a nukleáris fegyvereket elindító gomb. Trump azt válaszolta: "majd meglátjuk".