Árpád
-2 °C
3 °C

Kim Dzsongun: Ott az atombomba gombja az asztalomon

2018.01.01. 13:32

Kim Dzsongun arról beszélt az újévi beszédében, hogy az íróasztalán mindig ott az atombomba gombja, és az Egyesült Államok teljes területe a fegyvereik hatáskörébe esik, de ez nem fenyegetés, hanem puszta realitás – írja a Washington Post.

Az észak-koreai diktátor arról is beszélt, hogy idén a bevetésre kész nukleáris robbanótöltetek és rakéták gyártására fognak összpontosítani. Hozzátette viszont azt is, hogy Észak-Korea békeszerető és felelősségteljes atomhatalom, amely csak akkor használná a fegyvereit, ha fenyegetés éri a szuverenitását vagy az érdekeit.

Bár az Egyesült Államokkal kapcsolatban továbbra is keményen beszélt Kim, valamelyest finomabban fogalmazott, és a Washington Post megjegyzi, hogy a korábbiakkal szemben ezúttal nem személyeskedett Donald Trumppal sem.

A szomszédos Dél-Koreával szemben pedig még békülékenyebb hangot ütött meg. Egyrészt azt mondta, hogy alapvető fontosságú a két ország kapcsolatának javítása és a Koreai-félszigeten tapasztalható fegyveres feszültségek visszaszorítása. Másrészt felvetette, hogy az országa delegációt küldhet a februári dél-koreai téli olimpiára. Ez már csak azért is biztató, mert világszerte többen aggódtak az esemény biztonságáért az utóbbi idők konfliktusai miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?