Kim Dzsongun: Ott az atombomba gombja az asztalomon

2018.01.01. 13:32

Kim Dzsongun arról beszélt az újévi beszédében, hogy az íróasztalán mindig ott az atombomba gombja, és az Egyesült Államok teljes területe a fegyvereik hatáskörébe esik, de ez nem fenyegetés, hanem puszta realitás – írja a Washington Post.

Az észak-koreai diktátor arról is beszélt, hogy idén a bevetésre kész nukleáris robbanótöltetek és rakéták gyártására fognak összpontosítani. Hozzátette viszont azt is, hogy Észak-Korea békeszerető és felelősségteljes atomhatalom, amely csak akkor használná a fegyvereit, ha fenyegetés éri a szuverenitását vagy az érdekeit.

Bár az Egyesült Államokkal kapcsolatban továbbra is keményen beszélt Kim, valamelyest finomabban fogalmazott, és a Washington Post megjegyzi, hogy a korábbiakkal szemben ezúttal nem személyeskedett Donald Trumppal sem.

A szomszédos Dél-Koreával szemben pedig még békülékenyebb hangot ütött meg. Egyrészt azt mondta, hogy alapvető fontosságú a két ország kapcsolatának javítása és a Koreai-félszigeten tapasztalható fegyveres feszültségek visszaszorítása. Másrészt felvetette, hogy az országa delegációt küldhet a februári dél-koreai téli olimpiára. Ez már csak azért is biztató, mert világszerte többen aggódtak az esemény biztonságáért az utóbbi idők konfliktusai miatt.  • Tippek
  • Személyi kölcsön