Blokkolták egy AfD-képviselő Twitter-fiókját

2018.01.02. 05:35

Fél napra blokkolták hétfőn az iszlámellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt egy parlamenti képviselőjének Twitter-fiókját, miután kirohanást intézett a kölni rendőrség arab nyelven is szétküldött újévi üdvözlete ellen.

Mi a fene történik ebben az országban? Miért tweetel arabul egy hivatalos rendőrségi oldal?

- írta Beatrix von Storch, a bevándorlásellenes német jobboldali párt egyik vezető tagja. Storch felvetette, hogy a rendőrség valószínűleg a kedvében akart járni a szavai szerint "barbár, csoportosan nemi erőszakot elkövető muszlim férfiak hordájának".

A mikroblog-szolgáltató válaszul 12 órára blokkolta a képviselő fiókját, amiért megsértette a Twitter rasszista tartalmak közlésére vonatkozó tilalmát. Storch bejegyzése végleg eltűnt, az AfD egy másik vezetője, Alice Weidel azonban szolidaritásból megosztotta a Facebookon a bejegyzésről készített képernyőfelvételt, azon siránkozva, hogy a kormány "engedékeny" a migránsokkal szemben.

A nyugat-németországi Köln városában - amely két éve újévkor nők elleni tömeges molesztálások színhelye volt, többségében észak-afrikai vagy arab szárazásúnak leírt férfi gyanúsítottakkal - a rendőrség idén több nyelven is feltette újévi üdvözletét saját Twitter-felületére.

Az AfD-képviselő blokkolásának a közösségi oldalon külön aktualitása van amiatt, hogy a német parlament 2017-ben törvényt fogadott el a világhálón folytatott gyűlöletbeszéd elleni fellépésről, a felelősség nagyobbik részét az internetes szolgáltatókra hárítva.

A vonatkozó jogszabály szerint a közösségi média olyan óriáscégeire, mint például a Facebook, a Twitter és a YouTube, akár 50 millió euró (több mint 15 milliárd forint) büntetést is kiszabhatnak a német hatóságok, ha azok nem távolítják el oldalaikról a gyűlöletkeltő tartalmakat.

A törvény szigorú, 24 órás határidőt szab a rágalmazónak vagy gyűlöletkeltőnek szánt anyagok közösségi oldalakról való eltávolítására. Néhány kevésbé egyértelmű esetre vonatkozóan a jogszabály egyhetes határidőt ad.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM