Judit
2 °C
7 °C

Irán szerint a britek, az amerikaiak és a szaúdiak segítik a kormányellenes tüntetőket

2018.01.02. 15:23 Módosítva: 2018-01-02 15:24:26

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető az ország ellenségeit okolta kedden a napok óta tartó tiltakozások miatt az állami televízióban. A tüntetések kezdete óta először nyilatkozó Hamenei szerint Irán ellenségei összefogtak, és pénzügyi, katonai, valamint politikai befolyásukat, illetve a hírszerzést felhasználva provokálják a teheráni vezetést – írja az MTI.

A politikai és vallási vezető nem pontosította, hogy kikre gondol, amikor az ellenségekről beszél. Ugyanakkor Ali Samhani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Szaúd-Arábiát említette név szerint.

A szaúdiak meg fogják kapni Irán meglepetésszerű válaszát, és tudják, milyen komoly is lehet ez

- fenyegetett Samhani.

Az ellenségek "csak az alkalomra várnak, hogy beszivárogjanak, és lecsapjanak az iráni népre" - hangsúlyozta Hamenei. "Csak a bátorság és az áldozatkészség szelleme, valamint az emberek hite állíthatja meg őket" - tette hozzá. Az iráni hatóságok külföldi - köztük amerikai és szaúdi - száműzetésben élő ellenforradalmi és ellenzéki csoportokat vádoltak az elégedetlenség szításával.

A csütörtök óta tartó tüntetéshullámban eddig országszerte 25-en vesztették életüket, és több száz embert vettek őrizetbe. Csak a fővárosban 450 embert állítottak elő az elmúlt három napban. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei lemondását követelték. A fővároson kívül őrizetbe vettek számát nem közölték. Az őrizetbe vettek 90 százaléka 25 év alatti. Az iráni fiatalságot az ország gazdasági helyzete és a szabadságjogok korlátozása aggasztja a legjobban - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?