Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kutyái mentették meg a medvétől a büdösfürdői juhászt

2018.01.02. 19:35

Újból emberre támadt medve a székelyföldi Hargita megyében - közölte kedden a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata. A medve a 2017-es év utolsó napján a Csíkszentimrei Büdösfürdő közelében támadt egy juhászra, akit a kutyái mentettek meg – írja az MTI.

Az áldozat a támadás során fejsérülést szenvedett, emiatt megműtötték. A juhász szerint a medvék nem alszanak téli álmot, ilyenkor is rendszeresen látják a nyomaikat. Balogh Benedek egész életét az állattartásra rendezte be, jelenleg 400 juhot tart, így a nehézségek és veszélyek ellenére is folytatnia kell a munkáját.

– Nyom nyomot ér, nem igaz, hogy a medve átalussza a telet. Ilyenkor

kokojsza kórót, hecsedlit eszik,

és az ember lakta vidékre is bemerészkedik élelemszerzés céljából. Kétbocsos medvének is láttam mostanság a nyomát – mesélte Balogh.

A büdösfürdői gazda volt a 18. áldozata a medvéknek 2017-ben Hargita megyében. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az esettel kapcsolatban kijelentette, Hargita megyében úgy tűnik, hogy

nem a medvék alszanak téli álmot, hanem a bukaresti környezetvédelmi minisztérium illetékesei,

mivel továbbra is késik a fenntartható vadgazdálkodást szabályozó menedzsmentterv elfogadása.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A károsultak tiltakozásai nyomán tavaly szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kérelmet Bukarestnek kell jóváhagynia. A tárca november elejéig Hargita megyéből hét medve kilövését engedélyezte.

A 2017 eleji becslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a túlnyomó részük, mintegy 5300 a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.