Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefújták az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot

2018.01.04. 17:08

Nem tartja meg az Egyesült Államok és Dél-Korea a februári phjongcshangi téli olimpia idejére tervezett közös hadgyakorlatát. Erről egyezett meg csütörtökön telefonon az amerikai és a dél-koreai elnök az MTI szerint.

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint Donald Trump amerikai elnök arról tájékoztatta Mun Dzseint, hogy Washington magas szintű delegációt fog küldeni a téli olimpiára, a delegációval utazik majd az elnök több családtagja is.

Trump azt is elmondta, bízik abban, hogy eredményesek lesznek a két Korea közötti tárgyalások.

A Pentagon szóvivője, Rob Manning közölte, a védelmi minisztérium támogatja az elnök döntését, és mindazt, ami az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetségének érdekeit szolgálja.

Az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolására azután került sor, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető újévi beszédében, békülékenynek mutatkozva párbeszédet javasolt Dél-Koreának, és felvetette, hogy küldöttséget küldene a téli olimpiai játékokra is. A szöuli vezetés azonnal válaszolt, és már a jövő hétre késznek mondta magát egy, a két ország határán tartandó találkozóra. Szerdán kétéves szünet után helyreállították a két Korea közötti forródrótot is.