Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven civil és felkelő halt meg jemeni légicsapásokban

2018.01.04. 13:01

Mintegy ötven civil és felkelő halt meg az elmúlt 24 órában a nyugat-jemeni Hodeida tartományban, ahol a Szaúd-Arábia által vezetett arab szövetség légicsapásokat hajtott végre, írja az MTI. A szövetségesek légiereje szerdáról csütörtökre virradóra, illetve csütörtök reggel, összesen kilenc légicsapást mért a felkelők különböző célpontjaira a stratégiai fontosságú területen. A támadásokban 36 lázadó és 12 civil halt meg, közölték kórházi források.

Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora azt állította, hogy az elmúlt két napban 68 civil vesztette életét a szövetségesek légitámadásaiban. Az arab erők koalíciója cáfolta a civil halottak létét, és azzal vádolta meg McGoldrickot, hogy elfogult a jemeni felkelők javára.

A Szaúd-Arábia által vezetett arab szövetség december 19. után fokozta a jemeni lázadók elleni légitámadásokat, amikor is a húszik ballisztikus rakétát lőttek ki a szaúdi fővárosra, Rijádra.

Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és a húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, amely légi támogatással segíti a kormányt.