Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Trump feloszlatta a választási csalásokat vizsgáló bizottságot

2018.01.04. 05:45 Módosítva: 2018.01.04. 05:47

Donald Trump rendeletileg feloszlatta szerdán a 2016-os elnökválasztáson történt esetleges csalásokat vizsgáló bizottságot. A rendelet aláírását a Fehér Ház közleményben jelentette be, és azt a több mint tucatnyi tagállamot okolta a bizottság eredménytelenségéért, amelyek nem akartak információkat szolgáltatni a választók személyes adatairól, írja az MTI.

A Sarah Huckabee Sanders szóvivő által aláírt közlemény szerint "az adófizetők pénzén folytatott, véget nem érő jogi csatározások helyett" Donald J. Trump elnök rendeletet írt alá a Bizottság feloszlatásáról, és felkérte a belbiztonsági minisztériumot, hogy a kezdeti megállapítások áttekintésével határozza meg a további eljárást.

Huckabee Sanders szerint a nyilvánvaló választási csalások ellenére is sok tagállam visszautasította az adatok átadását a Választások Tisztességét vizsgáló Elnöki Tanácsadó Bizottságnak. 

000 UN0EZ
Fotó: Jim Watson / AFP

A bizottságot és tevékenységét már felállításától kezdve viták övezték. Egyes, elsősorban a Demokrata Párttal rokonszenvező elemzők úgy vélték, hogy a vizsgálat a republikánusok eszköze a kisebbségi választók elbátortalanítására vagy akár Donald Trump hivatkozási alapja is lehet egy esetleges választási vereség esetén.

Trump később többször is megismételte, hogy az elnökválasztáson 2-5 millió ember illegálisan szavazott, s így kapott vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton többséget az egyéni választói szavazók (popular vote) tekintetében. Donald Trump erre soha nem szolgált konkrét bizonyítékokkal, az AP amerikai hírügynökség pedig meg nem nevezett tanulmányokra hivatkozva azt hangsúlyozta, hogy "a választási csalások rendkívül ritkák voltak".