Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

30 karátos gyémánt fülbevalót loptak el a velencei Dózse-palotából

2018.01.05. 20:32

Egy rubinkövekkel övezett különleges, hibátlan tízkarátos gyémántbrosst és egy 30 karátos gyémántból készült, körte alakú, kisebb gyémántokkal díszített fülbevalót vittek el azok a tolvajok, akik a kiállítás látogatói közé vegyülve szerdán ékszereket loptak el az indiai kézművesség csodáit bemutató kiállításról a velencei Dózse-palotában. A mogulok és maharadzsák kincsei című kiállítást a katari emír másodszülött fiának, Hamad bin Abdulláh asz-Száni sejknek a gyűjteményéből rendezték meg a Dózse-palotában, a lopás a tárlat zárónapján történt - írja az MTI.

Az asz-Száni Gyűjtemény pénteken ismertette az ellopott ékszerek leírását és eredetét. Mindkét ékszert egy híres mumbai ékszerész, a Bhagat Jewelers készítette 2011-ben és 2014-ben. Ékszereikről köztudott, hogy a legmagasabb minőségű drágakövekből készülnek, tervezőjük, Viren Bhagat jellegzetes kéznyomát viselik, értékük hét számjegyre rúg. Mindkét ellopott ékszer páratlan, mivel az ékszerész a lehető legkevesebb platinát használt fel, amitől az ékszerek olyanok, mintha a drágakövek lebegnének - közölte a gyűjtemény illetékese.

A rendőrség szerint legkevesebb két tolvaj vegyült a látogatók közé, miközben az egyik őrködött, a másik kinyitotta a tárlót és kiemelte brosst és a fülbevalót. A tárlóban lévő arany nyakláncot érintetlenül hagyták, azaz tudták, hogy mit akarnak elvinni.

A biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy az egyik tolvaj teljes nyugodtsággal nyitja ki a tárló ablakát, mintha saját kulcsa lenne hozzá, az ékszereket zsebébe csúsztatja és előgyeleg, miközben társa a közelben figyel. A rendőrség közölte, hogy a riasztórendszer egy perccel később szólalt meg, ezalatt az idő alatt a tolvajok elinalhattak. Feltételezik, hogy a tolvajok egy nagyobb bűnbandához tartoznak. Sikerült nekik a palota riasztórendszerét úgy megváltoztatni, hogy csak az után szólalt meg, amikor már távoztak a palotából.

"Nagyon profi bűnözőkről van szó, akik meg tudtak lógni annak ellenére, hogy a Dózse-palota riasztórendszere nagyon fejlett technológiájú" - hangoztatta még szerdán Vito Gagliardi, Velence rendőrfőnöke. Az asz-Száni gyűjtemény 270 indiai ékszerészek készítette vagy inspirálta ékszerből, drágakőből, jáde tárgyakból és más kézművesremekből áll, és 400 év kézművességét öleli fel a mogul birodalomtól napjainkig. A gyűjteményből rendezett kiállítást Velence előtt bemutatták Párizsban, Londonban, New Yorkban és Kiotóban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?