Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

30 karátos gyémánt fülbevalót loptak el a velencei Dózse-palotából

2018.01.05. 20:32

Egy rubinkövekkel övezett különleges, hibátlan tízkarátos gyémántbrosst és egy 30 karátos gyémántból készült, körte alakú, kisebb gyémántokkal díszített fülbevalót vittek el azok a tolvajok, akik a kiállítás látogatói közé vegyülve szerdán ékszereket loptak el az indiai kézművesség csodáit bemutató kiállításról a velencei Dózse-palotában. A mogulok és maharadzsák kincsei című kiállítást a katari emír másodszülött fiának, Hamad bin Abdulláh asz-Száni sejknek a gyűjteményéből rendezték meg a Dózse-palotában, a lopás a tárlat zárónapján történt - írja az MTI.

Az asz-Száni Gyűjtemény pénteken ismertette az ellopott ékszerek leírását és eredetét. Mindkét ékszert egy híres mumbai ékszerész, a Bhagat Jewelers készítette 2011-ben és 2014-ben. Ékszereikről köztudott, hogy a legmagasabb minőségű drágakövekből készülnek, tervezőjük, Viren Bhagat jellegzetes kéznyomát viselik, értékük hét számjegyre rúg. Mindkét ellopott ékszer páratlan, mivel az ékszerész a lehető legkevesebb platinát használt fel, amitől az ékszerek olyanok, mintha a drágakövek lebegnének - közölte a gyűjtemény illetékese.

A rendőrség szerint legkevesebb két tolvaj vegyült a látogatók közé, miközben az egyik őrködött, a másik kinyitotta a tárlót és kiemelte brosst és a fülbevalót. A tárlóban lévő arany nyakláncot érintetlenül hagyták, azaz tudták, hogy mit akarnak elvinni.

A biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy az egyik tolvaj teljes nyugodtsággal nyitja ki a tárló ablakát, mintha saját kulcsa lenne hozzá, az ékszereket zsebébe csúsztatja és előgyeleg, miközben társa a közelben figyel. A rendőrség közölte, hogy a riasztórendszer egy perccel később szólalt meg, ezalatt az idő alatt a tolvajok elinalhattak. Feltételezik, hogy a tolvajok egy nagyobb bűnbandához tartoznak. Sikerült nekik a palota riasztórendszerét úgy megváltoztatni, hogy csak az után szólalt meg, amikor már távoztak a palotából.

"Nagyon profi bűnözőkről van szó, akik meg tudtak lógni annak ellenére, hogy a Dózse-palota riasztórendszere nagyon fejlett technológiájú" - hangoztatta még szerdán Vito Gagliardi, Velence rendőrfőnöke. Az asz-Száni gyűjtemény 270 indiai ékszerészek készítette vagy inspirálta ékszerből, drágakőből, jáde tárgyakból és más kézművesremekből áll, és 400 év kézművességét öleli fel a mogul birodalomtól napjainkig. A gyűjteményből rendezett kiállítást Velence előtt bemutatták Párizsban, Londonban, New Yorkban és Kiotóban.