Erzsébet
1 °C
4 °C

Nukleáris háborúra felkészítő eligazítást tart az amerikai járványügyi hivatal

GettyImages-568878525
2018.01.05. 19:29

Az amerikai járványügyi hivatal (a nevével ellentétben mindenféle egészségügyi vészhelyzettel foglalkozik, az egyik legfontosabb egészségügyi szervezet Amerikában) minden hónapban tart általános tájékoztató eligazításokat a profiljába vágó és közérdeklődésre számot tartó témákban. A legutóbbiak például a Hepatitis C veszélyeiről, illetve a gyerekkori védőoltások fontosságáról szóltak. A hivatal most közzétette a következő ilyen esemény részleteit: január 16-án lesz, és a téma: hogyan reagáljunk egy atomcsapásra.

Bár az esemény felvezető szövege rögtön azzal kezd, hogy egy ilyen csapás amerikai földön nagyon valószínűtlen, az amerikai sajtó rögtön ráugrott a témára, illetve annak az időzítésére. A Donald Trump és Kim Dzsongun között hónapok óta tartó twitteres odamondogatás ugyanis egy ideje már abban a fázisban van, hogy kölcsönösen konkrét atomcsapással fenyegetik a másikat. "Ott a nagy piros gomb az íróasztalomon, egy karnyújtásnyira" - írta legutóbb az észak-koreai diktátor, mire az amerikai elnök azzal felelt, hogy az ő piros gombja sokkal nagyobb, erősebb, és működik is.

A CDC egyelőre nem adott választ a kérdésre, hogy a fokozódó észak-koreai feszültség miatt időzítette-e most januárra ezt a témát. Az eligazításon egyébként arról lesz szó, hogy egy esetleges atomcsapás esetén mi a teendője a szövetségi, állami, és helyi hivataloknak, illetve a lakosság mit tehet a saját érdekében. Például 24 órán belül húzódjon valami menedékbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?