Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végső megoldás a menekültkérdésre: kiakadtak a német politikus mondatán

2018.01.06. 14:02

Nekiestek a közösségi oldalakon Manfred Webernek, miután a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a parlamenti frakció kétnapos zárt ülésén úgy fogalmazott, "2018-ban Európa központi témája, hogy végső megoldást találjunk a menekültkérdésre", írta a faz.net.

Mivel a végső megoldás kifejezésről sokaknak a nácik végső megoldása jutott eszébe, amit annak idején a "zsidókérdésre" adtak, Weber mondatát pillanatok alatt felkapták a közösségi oldalakon. (Bár Weber nem az Endlösung szót használta, hanem azt mondta, hogy finale Lösung.)

A politikus így aztán később a twitterén volt kénytelen magyarázni: igazából nem úgy értette ezt a végső megoldást, hanem mindössze azt akarta mondani, hogy közös európai gondolkodásra van szükség, hogy segíteni tudjanak a rászorulókon. A Fideszt is a sorai közt tudó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője úgy vélte, a megoldáskeresésben egyébként fontos szerepe van a visegrádi országoknak, így Magyarországnak is.

Az egykori Seeon kolostorban berendezett konferenciaközpontban tartott ülésre ellátogatott Orbán Viktor is, akinek a menekültpolitikája gyakori példa és hivatkozási alap Merkel CDU-jának testvérpártjában, a CSU-ban.

A CSU azt szeretné, ha felső határt szabnának Németországba befogadható menekültek számának. Szerintük a hamarosan a Szíriából érkezett menekültek egy részét is haza lehetne küldeni, mivel a helyzet 2015-höz képest jelentősen javult a polgárháború sújtotta országban. Felvetették azt is, hogy a fiatalkorú menekülteken végezzenek olyan orvosi vizsgálatokat, amelyek alapján közelítőleg megállapítható az életkoruk.