Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rácáfolt a chihuahuai vérfürdő a kormányzó ígéretére

2018.01.07. 08:08

Az elmúlt két napban 31 ember vesztette életét az észak-mexikói Chihuahua államban a drogcsempészethez kötődő bűncselekményekben - jelentette a helyi ügyészségre hivatkozva az MTI. A halálos áldozatok között négy nő és három kamaszkorú is van. A vérfürdő a Juarez és a Sinaloa drogkartell közötti leszámolások következménye.

000 UY0C8
Fotó: Herika Martinez / AFP

Az Egyesült Államokkal határos Chihuahua állam a két kartell közötti véres vetélkedésből eredő erőszakos bűncselekmények fő színhelye. A rendteremtés érdekében a mexikói kormány több mint 250 szövetségi rendőrt vetett be a térségben a helyi hatóságok megsegítésére. Talán erre alapozva jelentette ki a mostani vérengzés előtt Javier Corral chihuahuai kormányzó a biztonsági kérdéseknek szentelt egyik ülésen, hogy 2018 a közbiztonság éve lesz Chihuahuában.

Juarez határváros, amely a texasi El Paso közelében fekszik, 2008-2012 között a világ legveszélyesebb helyének számított, ahol az említett időszakban több mint 11 ezer embert gyilkoltak meg a szervezett bűnözéssel összefüggő cselekményekben.

Soha nem látott erőszakhullám söpör végig Mexikóban 2006 óta, amely több mint 200 ezer ember életébe került. Tavaly 23 101 gyilkosságot írtak a drogcsempész bandák rovására. Szakemberek szerint ez a véget érni nem akaró vérfürdő annak a következménye, hogy a mexikói kormány 2006-ban a hadsereg bevetésével harcot hirdetett a drogcsempészet ellen, ennek azonban az lett az eredménye, hogy a nagy szervezett bűnbandák kisebb létszámú, de sokkal erőszakosabb csoportokra osztódtak.