Lukács
1 °C
14 °C

Rácáfolt a chihuahuai vérfürdő a kormányzó ígéretére

2018.01.07. 08:08

Az elmúlt két napban 31 ember vesztette életét az észak-mexikói Chihuahua államban a drogcsempészethez kötődő bűncselekményekben - jelentette a helyi ügyészségre hivatkozva az MTI. A halálos áldozatok között négy nő és három kamaszkorú is van. A vérfürdő a Juarez és a Sinaloa drogkartell közötti leszámolások következménye.

000 UY0C8
Fotó: Herika Martinez / AFP

Az Egyesült Államokkal határos Chihuahua állam a két kartell közötti véres vetélkedésből eredő erőszakos bűncselekmények fő színhelye. A rendteremtés érdekében a mexikói kormány több mint 250 szövetségi rendőrt vetett be a térségben a helyi hatóságok megsegítésére. Talán erre alapozva jelentette ki a mostani vérengzés előtt Javier Corral chihuahuai kormányzó a biztonsági kérdéseknek szentelt egyik ülésen, hogy 2018 a közbiztonság éve lesz Chihuahuában.

Juarez határváros, amely a texasi El Paso közelében fekszik, 2008-2012 között a világ legveszélyesebb helyének számított, ahol az említett időszakban több mint 11 ezer embert gyilkoltak meg a szervezett bűnözéssel összefüggő cselekményekben.

Soha nem látott erőszakhullám söpör végig Mexikóban 2006 óta, amely több mint 200 ezer ember életébe került. Tavaly 23 101 gyilkosságot írtak a drogcsempész bandák rovására. Szakemberek szerint ez a véget érni nem akaró vérfürdő annak a következménye, hogy a mexikói kormány 2006-ban a hadsereg bevetésével harcot hirdetett a drogcsempészet ellen, ennek azonban az lett az eredménye, hogy a nagy szervezett bűnbandák kisebb létszámú, de sokkal erőszakosabb csoportokra osztódtak.