Viola
-6 °C
-2 °C

Agyonlőttek egy bolgár üzletembert az üzeme előtt

2018.01.08. 16:28

Agyonlőttek egy gazdag bolgár üzletembert Szófiában hétfőn délelőtt irodája előtt, a nyílt utcán, amikor beszállni készült kocsijába - írja az MTI. 

Szemtanúk szerint a lövéseket egy közeli autóból adták le. A 49 éves áldozattal, Petar Hrisztovval nem végeztek azonnal a lövedékek: a férfi kórházba került, ahol félóra múlva belehalt sebeibe. 

"A legvalószínűbb, hogy üzleti érdekek állnak a gyilkosság hátterében" - mondta sajtótájékoztatón Bulgária rendőrparancsnoka. 

Hrisztov hatalmas tejüzemet birtokolt, de voltak érdekeltségei az építőiparban, az ingatlanszektorban és a turizmusban is. Ezen kívül jó kapcsolatot ápolt az épp regnáló jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párttal is a bolgár média szerint. 

Bulgáriában óriási problémát jelent a korrupció, és az ahhoz kapcsolódó  bűnszervezetek kordában tartása. A legkorruptabb és legnagyobb szegénységgel küzdő EU tagállam ráadásul napokkal ezelőtt kezdte meg soros elnökségét, amire 2007-es csatlakozása óta először került sor. Az országot az évek során rengeteg kritika érte azért, mert keveset tesz a rendszerszintű bűnözés és a bűnszervezetek felszámolásában. Az emiatt keletkezett feszültség oldásának az sem tett jót, hogy három hete az adóhatóság egyik magas rangú emberét gyilkolták meg hasonló módszerrel Szófia belvárosában. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!