Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indiában eltörölhetik a melegeket büntető 150 éves törvényt

2018.01.08. 20:17

Az indiai legfelsőbb bíróság vizsgálja annak a törvénynek a hatályon kívül helyezését, amit még a gyarmatosítás idején hoztak az országban. A törvény az azonos neműek közötti szexet tiltja. 

A büntető törvénykönyv 377-ik cikkelyét egy 16 századi brit törvény alapján hozták, ami az azonos nemű emberek mellett az állatokkal való közösülést is tiltja. A kérdéses törvényt több másikkal októberig bezárólag fogja a bíróság vizsgálni. 

A legfelsőbb bíróság eddigi vizsgálata szerint kevés esetben ítéltek el embereket a törvényre hivatkozva, emberjogi aktivisták szerint azonban a mai napig sokszor használják a bíróság számára kevésbé transzparens módon zsarolásra, illetve AIDS prevenciós kezdeményezések elkaszálására.

A törvényt már egyszer 2009-ben hatályon kívül helyezték, majd 4 év múlva újra bevezették, ami akkor nagy felháborodást váltott ki. Akkor többek között az ENSZ is tiltakozott. Részben ennek a felháborodásnak az utózöngéjeként fogják a törvényt most újratárgyalni. Amellett, hogy egy azóta hozott törvénnyel ütközik, ami kimondja, hogy a szexuális orientáció magánügy, amellett az emberek toleranciaszintje olyannyira megemelkedett, hogy azóta a legnagyobb ellenzéki párt a törvény eltörlésével kampányol. 

(via the Guardian)