Rafael
19 °C
33 °C

Kormányválsághoz vezethet a szudáni migránsok hazaküldése Belgiumban

2018.01.08. 16:44

Kormányválsághoz vezethet Belgiumban a szudáni migránsok hazaküldésének ügye, mert az egyik kormánypárt, az Új Flamand Szövetség (N-VA) a kormánykoalícióból történő kilépéssel fenyegetőzik, ha egyik politikusának, Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkárnak le kell mondania a vitatott intézkedés miatt , írja az MTI a La Libre Belgique című belga napilap cikke alapján.

Bart De Wever, a flamand nacionalista párt elnöke hétfőn kijelentette: pártja véleménye az, hogy ha a belga szövetségi kormány többsége úgy döntene, hogy Theo Franckennek le kell mondania a szudáni migránsok visszaküldése miatt, az Új Flamand Szövetség kilép a kormánykoalícióból.

A beszámoló szerint Theo Francken december közepén jelentette be, hogy az előző hónapokhoz hasonlóan az év végén és január folyamán további szudáni illegális bevándorlókat küld vissza Belgium. A bejelentés felháborodást keltett a belga kormánykoalíción belül és többen azóta is az államtitkár lemondását követelik, ugyanis a korábbi hónapokban hazaszállított szudáni migránsok azt állítják, hazájukban bántalmazzák őket.

Wever nyilatkozatában aláhúzta, Francken a törvényeknek megfelelően járt el. Amennyiben nem nyílik lehetőség arra, hogy migránsokat olyan országba küldjön vissza Belgium, ahol rosszabb körülmények várnak rájuk, az a határok kinyitásával ér fel. Amennyiben Belgium a nyitott határok politikáját kívánja követni, az az N-VA nélkül fog megvalósulni - szögezte le a párvezető.

A belga főváros északi pályaudvara közelében fekvő Maximilien parkban nagy számban sátortáboroznak, főként Dél-Szudánból és Eritreából származó olyan migránsok, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak.

Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár korábban azt hangoztatta, hogy akik más uniós országban már benyújtottak menedékjog iránti kérelmet, azokat a dublini rendelkezés szerint abba az országba kell visszaszállítani. Azokat azonban, akik egyetlen európai országban sem nyújtottak be ilyen kérelmet és egyelőre nincs is szándékukban így tenni, vissza kell küldeni a hazájukba.