Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rekordot döntött a menedékkérők száma Franciaországban

2018.01.08. 10:01

2016-ban több mint 100 ezren kértek menedéket Franciaországban, ami rekordnak számít. A korábbi évekhez képest ez 17 százalékos növekedésnek számít, írja az MTI.

A francia menekültügyi hivatal (Ofpra) főigazgatójának beszámolója szerint Franciaország azon országok közé tartozik Európában, ahol a legtöbb menedékkérelmet adják be, csak Németország előzi meg, ott az idén valamivel kevesebb mint 200 ezer kérelem beadása várható.

A menedékkérők 36 százaléka kapta meg a menekültstátuszt, ez két százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Huszonhét százalékuknak maga az Ofpra adta meg a menekültstátust, a többieknek az illetékes fellebbviteli bíróság, miután az Ofpra elutasította kérelmüket.

Noha Albánia a biztonságosnak minősített országok közé tartozik,

a legtöbb menedékkérelmet albán állampolgárok adták be: 7630-an, ami 66 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Ebben a számban nincsenek benne a kísérő nélküli kiskorúak. Az Ofpra csak az albán menedékkérők 6,5 százalékának adta meg a státust.

A második legtöbb menedékkérelmet afgán állampolgárok adták be: 5987-en, ami hatszázalékos növekedés az előző évhez képest. A haiti menedékkérők száma 4934 volt, és nem változott az előző évhez képest, viszont 24 százalékkal kevesebb (4486) szudáni adott be kérelmet.

Nagyon megugrott a guineai kérelmezők száma: 3780 lett, ami 62 százalékos növekedés az előző évhez képest. Bár az elefántcsontpartiak száma csak ezután jön - 3243 -, de számuk megduplázódott. A Kongói Demokratikus Köztársaságból 2941-en, Algériából pedig 2456-an kértek menedéket.

A kérelmek elbírálásának átlagos időtartama három hónapra csökkent tavaly, és Pascal Brice szerint arra törekszenek, hogy az idén már csak két hónap legyen az átlag, amint azt Emmanuel Macron államfő meghatározta "a menedékkérők jogainak szigorú tiszteletben tartása érdekében".