Judit
2 °C
7 °C

Észak-Korea sportolókat küld a dél-koreai téli olimpiára

2018.01.09. 05:52 Módosítva: 2018-01-09 07:01:38

Észak-Korea sportolókat küld a Dél-Koreában rendezendő 2018-as téli olimpiai játékokra, jelentették be a két ország küldöttségének tanácskozása után, írja a BBC.

A bejelentés áttörést jelent a két ország kapcsolatában, miután Észak- és Dél-Korea két év óta először folytatott magas szintű tárgyalásokat. 

XXIII. téli olimpiai játékokat február 9. és február 25. között a dél-koreai Phjongcshangban rendezik. Észak-Korea sportolókat , edzőket, kísérőket, fellépőket, megfigyelőket, újságírókat és egy teakwondo-bemutatót tartó csoportot is küld az olimpiai játékokra. Szöul azt is javasolta, hogy az érkezőknek szervezzenek találkozót Dél-Koreában élő családtagjaikkal.  

Ehhez csatlakozva az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott, hogy nem tartja meg az olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát.

A két Korea pénteken állapodott meg arról, hogy több mint két év után a határ menti demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban rendeznek hivatalos találkozót. A helyszín szimbolikus, korábban itt írták alá a koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

A két delegáció öt-öt főből áll.  Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll, és a dél-koreait is miniszter vezeti: az országegyesítési ügyekkel foglalkozó Cso Mjung Gjon. A tárgyalásokon  katonai és politikai témákról is szó lesz. A dél-koreai  Cso Mjung Gjon azt mondta: az olimpia "békés fesztivál" lesz, amelyre "becses vendégek" jönnek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból.


    

A két ország között 2015 decemberében szakadtak meg a kapcsolatok, amikor egy újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt Dél-Korea bezárta a két ország közös projektjeként az  északi területen üzemeltetett keszongi ipari parkot. 

A mostani Korea-közi tárgyalások "kiindulópontját jelentik annak, hogy békét lehessen teremteni a Koreai-félszigeten, és rendezni lehessen az Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjával kapcsolatos problémákat. Erre való tekintettel az elnök részletes tájokoztatást kapott a fejleményekről" - mondta el az elnöki hivatal egyik tisztségviselője.

A phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsongun újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9-25. között rendezendő téli olimpián. Phenjan ezután újraindította a két éve elvágott forródrótot a két ország között. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?