Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Észak-Korea sportolókat küld a dél-koreai téli olimpiára

2018.01.09. 05:52 Módosítva: 2018.01.09. 07:01

Észak-Korea sportolókat küld a Dél-Koreában rendezendő 2018-as téli olimpiai játékokra, jelentették be a két ország küldöttségének tanácskozása után, írja a BBC.

A bejelentés áttörést jelent a két ország kapcsolatában, miután Észak- és Dél-Korea két év óta először folytatott magas szintű tárgyalásokat. 

XXIII. téli olimpiai játékokat február 9. és február 25. között a dél-koreai Phjongcshangban rendezik. Észak-Korea sportolókat , edzőket, kísérőket, fellépőket, megfigyelőket, újságírókat és egy teakwondo-bemutatót tartó csoportot is küld az olimpiai játékokra. Szöul azt is javasolta, hogy az érkezőknek szervezzenek találkozót Dél-Koreában élő családtagjaikkal.  

Ehhez csatlakozva az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott, hogy nem tartja meg az olimpia idejére tervezett, szokásos évi közös hadgyakorlatát.

A két Korea pénteken állapodott meg arról, hogy több mint két év után a határ menti demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban rendeznek hivatalos találkozót. A helyszín szimbolikus, korábban itt írták alá a koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

A két delegáció öt-öt főből áll.  Az észak-koreai küldöttség élén Li Szon Gvon, a két Korea közötti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll, és a dél-koreait is miniszter vezeti: az országegyesítési ügyekkel foglalkozó Cso Mjung Gjon. A tárgyalásokon  katonai és politikai témákról is szó lesz. A dél-koreai  Cso Mjung Gjon azt mondta: az olimpia "békés fesztivál" lesz, amelyre "becses vendégek" jönnek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságból.


    

A két ország között 2015 decemberében szakadtak meg a kapcsolatok, amikor egy újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt Dél-Korea bezárta a két ország közös projektjeként az  északi területen üzemeltetett keszongi ipari parkot. 

A mostani Korea-közi tárgyalások "kiindulópontját jelentik annak, hogy békét lehessen teremteni a Koreai-félszigeten, és rendezni lehessen az Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjával kapcsolatos problémákat. Erre való tekintettel az elnök részletes tájokoztatást kapott a fejleményekről" - mondta el az elnöki hivatal egyik tisztségviselője.

A phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsongun újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9-25. között rendezendő téli olimpián. Phenjan ezután újraindította a két éve elvágott forródrótot a két ország között.   • Vennék
  • Hírek