Jenő
-2 °C
6 °C

Robbanás történt a vasárnap óta lángoló tankeren

2018.01.10. 14:12

Robbanás történt a Sanghaj partjainál balesetet szenvedett, vasárnap óta lángokban álló iráni olajszállító fedélzetén, így a tűzoltásban részt vevő egységeknek fel kellett függeszteniük munkájukat - közölt eaz MTI.

A kínai közlekedési minisztérium elmondta, hogy a robbanás a 274 méter hosszú, Sanchi nevű tanker orrában volt. A tankeren 136 ezer tonna, nagyon gyúlékony kőolaj koncentrátumot szállítottak, ami 1 millió hordónyi nyersolajnak felel meg, és piaci értéke 60 millió dollár volt.

A nemzetközi mentőcsapatok kedden rábukkantak egy holttestre, amely valószínűleg a Panamában bejegyzett, iráni kézben lévő olajszállító egyik matrózáé lehet. A tetemet Sanghajba szállították azonosításra. A legénység további 31 tagját eltűntként tartják nyilván.

2018-01-10T030839Z 1848598101 RC13606D1080 RTRMADP 3 CHINA-SHIPP
Fotó: Handout

Mohszen Bahrami, az iráni tengeri szállítmányozási vállalat szóvivője szerdán úgy vélekedett, van még remény arra, hogy túlélőkre bukkannak a tankerben.

Mivel a hajó gépházát nem érinti közvetlenül a tűz, és körülbelül 14 méterrel a víz alatt található, még mindig van remény. Lankadatlanul dolgozunk a tűz eloltásán és az esetleges túlélők kimentésén.

A kínai haditengerészet egyik felderítő repülőgépe kisebb területen olajszennyezésre bukkant a baleset helyszínének közelében a Kelet-kínai-tengeren. A hatóságok információi szerint a jelenlegi időjárási viszonyok tükrében a szennyezés nem fogja érinteni a part menti vizeket.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet kelet-ázsiai részlegének közleménye szerint az olaj nagy részét elemészti majd a tűz, és elpárolog a levegőben. Bár nem lebeg majd a víz felszínén az olajszennyezésekkel legtöbbször együtt járó, nagy fekete folt, ez nem jelenti azt, hogy a balesetnek nincs ártalmas hatása a környezetre.

A Sanchi nevű tanker Iránból tartott Dél-Koreába, amikor szombat éjjel a parttól 257 kilométerre összeütközött a Hongkongban bejegyzett CF Crystal teherszállítóval.

Egy nemzetközi erőfeszítés keretében több tucatnyi mentőhajó küzd - a térségben a tomboló rendkívül erős szél, a magas hullámok és a hajótestből kiáramló mérgező füst közepette -, hogy megtalálják az eltűnt legénységet. Tartani lehet attól, hogy a hajó felrobban vagy elsüllyed. A korábbi tapasztalatok szerint a tűz még két hétig vagy egy hónapig is éghet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?