Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitart a szigorú abortusztörvény mellett a lengyel parlament

2018.01.11. 10:53

A lengyel szejm elutasította szerda éjjel a magzatvédő törvény liberalizálását célzó polgári kezdeményezést, és további vitára bocsátotta a beteg magzatok művi vetélését tiltó törvénymódosítási javaslatot – írta az MTI.

A liberalizálásról szóló kezdeményezést mintegy 500 ezren írták alá. A tervezet a terhesség 12. hetéig tenné lehetővé az abortuszt, és visszaállítaná az abortusz-tabletta szabad forgalmazását.

A tervezet elutasítására, illetve átdolgozására az alsóházban az ellenzéki képviselők egy része, illetve a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek többsége szavazott a 460 tagú szejmben. A PiS 58 képviselője, köztük több vezetőségi tag Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel együtt viszont támogatta.

A pártok hasonló megosztottságára vallott a másik szavazás is, amelyen a szejm mindenekelőtt a Down-szindrómás magzatok védelmét célzó javaslatot visszaküldte az illetékes parlamenti bizottságnak átdolgozásra. A javaslat polgári kezdeményezés eredményeként született meg, a kezdeményezést több mint 830 ezer választópolgár támogatta aláírásával.

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében többek között akkor lehet legálisan elvégezni a terhességmegszakítást, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett, illetve gyógyíthatatlan betegségben szenved. Az új tervezet ez utóbbi kitételt törölné a jogszabályból.

A törvénymódosítási javaslat szerzői arra mutatnak rá, hogy az említett előírásra hivatkozva Lengyelországban évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtanak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon, annak ellenére, hogy a Down-kór besorolása a törvényben körülírt betegségek közé sokak szerint jogi és erkölcsi kételyeket vet fel.

A szejm tavaly ősszel elutasította magzatvédő szervezetek egy másik, gyakorlatilag a teljes abortusztilalmat célzó törvényjavaslatát. A több mint félmillió aláírással támogatott tervezet ezt megelőzően országos tiltakozásokat váltott ki, és az összes parlamenti frakcióban akadtak képviselők, akik nem támogatták, többek között azért, mert büntethetővé tette volna a műtétet végző orvosok mellett a terhességmegszakításon áteső nőket is. Az újabb kezdeményezés nem tartalmazza az utóbbi kitételt.

Andrzej Duda elnök kilátásba helyezte, hogy parlamenti jóváhagyás esetén aláírná a magzatvédő törvény módosítását.

A parlamenti vita idején a szejm előtt több mint százan tüntettek mindkét tervezet elfogadása mellett.