Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Wikileaks alapítója már ecuadori állampolgár

2018.01.11. 21:07

Az ecuadori külügyminisztérium bejelentette, hogy még december 12-én állampolgárságot adtak Julian Assange-nak, a Wikileaks alapítójának, aki öt és fél éve él az ország londoni nagykövetségén, írja a Guardian.

Ecuador állítása szerint ezzel is próbálták megoldani a patthelyzetet. A brit külügyminisztérium a héten jelezte, hogy Ecuador diplomatastátuszt próbált kérni Assange-nak, de ezt elutasították. Ecuadori diplomataként anélkül távozhatott volna az épületből, hogy azonnal őrizetbe vették volna.

Ecuador közvetítő felkérését fontolgatja, mert Assange helyzete emberi szempontból a nagykövetségen tarthatatlan. A külügyminisztérium egyik szóvivője viszont azt mondta, hogy Assange-nak úgy kell elhagynia a nagykövetséget, hogy az igazságszolgáltatás rendelkezésére álljon.

Julian Assange 2012 nyara óta tartózkodik kényszerűen a londoni Knightsbridge-ben, a Harrod's áruház mögötti épületben, miután Svédország egy szexuális erőszak miatt indult büntetőügyben kérte a kiadatását a britektől.

Assange szerint koholt a vád, és mivel nem bízott a svéd igazságszolgáltatás pártatlanságában, valamint tartott tőle, hogy kiadják az USA-nak, amely szerinte politikai okokból üldözi őt a Wikileaks-en megjelent anyagok miatt, a dél-amerikai ország követségére menekült.

Svédországban tavaly ejtették ellene a vádat, azonban ha távozna a követség épületéből, azonnal letartóztatnák, mert amikor oda menekült, megsértette az óvadéki szabályokat.

Egy brit kormányszóvivő szerint Ecuador tisztában van vele, hogy az ügyet egyféleképpen lehet megoldani: ha Julian Assange elhagyja a követséget és bíróság elé áll.