Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Már 550 tüntetőt vettek őrizetbe Tunéziában

000 W88W4
2018.01.11. 14:10

Összesen 328 tüntetőt állítottak elő az éjszaka Tunéziában az árak, az adók és a munkanélküliség emelkedése miatt kezdődött, harmadik napja zajló zavargások alatt. Többségüket lopás, fosztogatás, gyújtogatás és a forgalom akadályozása miatt fogták el. Velük együtt több mint 550-re emelkedett az őrizetbe vettek száma.

A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban 21 rendőr megsérült, és tíz rendőrautó megrongálódott. A BBC szerint több városban a hadsereget is kivezényelték a kormányzati intézmények védelmében.

A tüntetők az északnyugati Szilijánában, az ország középső részén található Kasszerínben, a főváros, Tunisz egyes negyedeiben, és az attól 30 kilométerre nyugatra fekvő Teburbában is rátámadtak a biztonsági erőkre.

A megmozdulásokat szervező aktivisták péntekre is tömegeket szólítottak utcára. A tüntetéssorozat még múlt héten kezdődött az arab tavaszt elindító tunéziai forradalom hetedik évfordulóján, aztán hétfőn szabadultak el az indulatok.

A megszorításokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött, négy évre szóló, 2,8 milliárd dollár (722 milliárd forint) értékű hitelmegállapodás keretében vezette be a kormány az év elejétől, írja az MTI.

(Borítókép: Tunézia rendőrök vesznek őrizetbe egy tüntetőt Tuniszban 2018 január 10-én - fotó: Fethi Belaid / AFP)