Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 550 tüntetőt vettek őrizetbe Tunéziában

000 W88W4
2018.01.11. 14:10

Összesen 328 tüntetőt állítottak elő az éjszaka Tunéziában az árak, az adók és a munkanélküliség emelkedése miatt kezdődött, harmadik napja zajló zavargások alatt. Többségüket lopás, fosztogatás, gyújtogatás és a forgalom akadályozása miatt fogták el. Velük együtt több mint 550-re emelkedett az őrizetbe vettek száma.

A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban 21 rendőr megsérült, és tíz rendőrautó megrongálódott. A BBC szerint több városban a hadsereget is kivezényelték a kormányzati intézmények védelmében.

A tüntetők az északnyugati Szilijánában, az ország középső részén található Kasszerínben, a főváros, Tunisz egyes negyedeiben, és az attól 30 kilométerre nyugatra fekvő Teburbában is rátámadtak a biztonsági erőkre.

A megmozdulásokat szervező aktivisták péntekre is tömegeket szólítottak utcára. A tüntetéssorozat még múlt héten kezdődött az arab tavaszt elindító tunéziai forradalom hetedik évfordulóján, aztán hétfőn szabadultak el az indulatok.

A megszorításokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött, négy évre szóló, 2,8 milliárd dollár (722 milliárd forint) értékű hitelmegállapodás keretében vezette be a kormány az év elejétől, írja az MTI.

(Borítókép: Tunézia rendőrök vesznek őrizetbe egy tüntetőt Tuniszban 2018 január 10-én - fotó: Fethi Belaid / AFP)