János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilométeres alagutat romboltak le Gáza és Egyiptom között az izraeliek

2018.01.14. 16:33
A gázai övezetet Egyiptommal összekötő, másfél kilométer hosszúságú titkos alagutat romboltak le az izraeli erők egy vasárnapi bejelentés szerint.

A Gáza és Egyiptom közötti csempészalagutak léte régóta közismert, az izraeli fegyveres erők csak az elmúlt két hónapban három ilyet fedeztek fel és tettek járhatatlanná. A most bejelentett alagút azonban, melyről fényképeket is nyilvánosságra hoztak, eltér a szokásostól: magasabb, szélesebb, így a feltételezések szerint a célja is más lehetett: árucsempészés helyett akár fegyveres milíciák kicsempészését is szolgálhatta, legalábbis az izraeli hatóságok szerint.

180114075841-idf-destruction-exlarge-169

E verzió szerint a Hamasz itt csempészett volna ki fegyvereket egyiptomi területre, hogy aztán azok a Sinai-félszigetről támadják Izraelt. Az izraeli álláspont szerint erre utal az is, hogy az alagút pont a hivatalos felszíni határátkelőhely alatt húzódott – írja izraeli forrásokra hivatkozva a CNN.

Ez persze kommunikációs hadviselés is. A Hamasz, melyet Izrael állam minden gázai eredetű akcióért felelősnek tekint, azt hangsúlyozza, hogy az alagutak a tragikus gázai áruellátáson segítenek. Ezzel szemben Izrael a katonai célokat emeli ki – ezt az alagutat is „terror infrastruktúrának” nevezték.

Az alagút gázai végpontjától kb. 900 méter után ér el az egyiptomi határhoz, a Kerem Shalom átkelőhöz. A hivatalos bejelentés szerint az alagutat az izraeli nemzetbiztonság már huzamosabb ideje figyelte, mielőtt most többek között légicsapásokkal lerombolták. Esetleges sérültekről nem érkezett hír.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!