Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reformokat ígérnek az arab világ megremegő bezzegországában

2018.01.14. 11:10

Napok óta tartanak a zavargások abban a Tunéziában, amit a Nyugat az elmúlt években szívesen emlegetett az arab térség bezzegországaként, hiszen itt nem járt katasztrofális következményekkel „az arab tavasz”, a társadalmi feszültségek nem robbantak hatalmasat és a vezetésnek jó a viszonya a nyugati hatalmakkal is. Ehhez képest az elmúlt napokban súlyos utcai összecsapásokról, zendülésként leírt eseményekről és tömeges letartóztatásokról érkeznek a hírek.

A legfrissebb hivatalos számok szerint már több mint 800 embert tartóztattak le. A magas szám miatt már az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is aggodalmának adott hangot. A nyugati kritikákat Bedzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai elnök ismerős módon azzal igyekszik lesöpörni, hogy egyoldalú beszámolóival a külföldi sajtó csak növeli a bizonytalanságot és rombolja a tunéziai országimázst – írja a BBC.

A demonstrációk apropóját éppen az elnök 2011-es hatalomra kerülésének és az ún. „jázminos forradalomnak” a 7. évfordulója adja. Az arab forradalmi hullám akkor Tunéziával kezdődött: miután az országot 1987 óta vezető Ben Ali elnök a tüntetéssorozat és az összecsapások után Szaúd-Arábiába menekült, mindenki a tunéziai demokráciát ünnepelte, a forradalmi hangulat pedig – hogy ez mennyire volt a Twitternek, a pánarab nyilvánosságnak és amerikai nemzetbiztonsági játszmáknak köszönhető, azóta is viták tárgya – nagyon gyorsan átterjedt a térség más országaira.

Hogy ez például Szíriában mihez vezetett, közismert, de Tunézia azóta is a térség viszonylag jómódú, és főleg stabil országának számít. Ehhez képest most éppen a gazdasági nehézségek miatt tört ki a balhé, miután bejelentették az idei adó- és áremelkedéseket. A közvetlen előzmények közé tartozik, hogy az IMF decemberben azt közölte, hogy Tunéziának azonnali intézkedéseket kell tennie a költségvetési hiány csökkentéséért.

A tüntetéssorozatban idáig hivatalosan 803 embert tartóztattak le. A biztonsági erők 97 tagja sérült meg. Azt, hogy a tüntetők közül hányan, nem hozták nyilvánosságra.

Az erő mellett a hatalom most reformígéretekkel igyekszik úrrá lenni a helyzeten. A friss bejelentés szerint a szegények helyzetén valamennyit könnyítő szociálpolitikai mellett egészségügyi és az ingatlanhelyzetet érintő intézkedéseket visznek a parlament elé.